Mid-Year Book Freak- Out Tag

Înainte de a începe această leapșă vreau să-i mulțumesc Andreei Pandelea pentru că m-a invitat să răspund la câteva întrebări foarte drăguțe. Dau mai departe leapșa Mădălinei de pe blogul Books are my drug cu mențiunea că toți cei care vor să completeze leapșa sunt liberi să o preia, atât timp cât specifică printr-un tag numele blogului meu J1.      Cea mai bună carte pe care ai citit-o până acum anul acesta?

O întrebare destul de grea, în condițiile în care, deși am citit până acum 37 de cărți din cele 45 adăugate pe goodreads în reading chellange-ul pe 2018, am vaga impresie că cele mai bune cărți, care se vor bate în topul meu de final de an (dacă va exista unul), le voi citi exact de acum înainte. Știu exact ce cărți necitite dețin în bibliotecă, știu și ce cărți vor apărea curând la câteva edituri, cărți pe care abia aștept să pun gheruța, așadar pot spune că în prima jumătate a anului am citit cărți foarte frumoase, multe dintre ele de 5 steluțe oferite de mine pe goodreads, dar pe cele cu adevărat memorabile le voi întâlni abia de acum înainte. 

Ca să nu o mai lungesc, am tras cu ochiul pe goodreads (bine că există, înainte îmi făceam liste scrise de mână, încă mai am niște carnețele cu astfel de notițe, haha) și am ales cartea Elias și spioana cărturarilor de Sabaa Tahir. M-a impresionat extrem de plăcut, nu mă așteptam să îmi placă atât de mult și abia aștept să citesc și volumul doi.P.S. Întrucât am completat acest tag de câteva zile, dar abia astăzi l-am postat, m-am gândit să mai adaug o carte pe listă. Aceasta este Ascensiunea de Rebecca Ross, carte apărută recent  la editura Corint/Leda Edge, pe care am terminat-o astăzi și de care am rămas profund impresionată. Așadar, atât Elias și spioana cărturarilor, cât și Ascensiunea sunt cărțile mele prefertate din prima parte a anului literar.2.      Cel mai bun sequel pe care l-ai citit.

Categoric Puterea armelor, volumul trei din trilogia Prima Lege de Joe Abercrombie apărută la editura Nemira. Cu această trilogie, Joe a devenit rapid unul dintre autorii mei preferați. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, citiți cărțile. Sau recenziile mele, de acolo reiese cu siguranță cât de mult am adorat seria asta. Recenzia, aici
3.      O carte ieșită recent, dar pe care nu ai citit-o încă?

Acum mă înalț, de Kiersten White, o ficțiune istorică inspirată din viața lui Vlad Țepeș, cunoscut ca și Vlad Dracul, de unde autoarea a creat un personaj feminin pe nume Lada Drăculea, varianta feminină a domnitorului nostru. Am devorat primul volum și abia aștept să văd ce se întâmplă în continuare cu personajele mele favorite.

4.      Ce carte aștepți cu nerăbdare să iasă în a doua jumătate a anului?

Sunt extrem de multe cărți bune care vor apărea în a doua jumătate a anului la editurile noastre. Presimt că vom avea parte de multe surprize la Gaudeamus, târgul meu preferat de carte din România. În acest moment îmi vine în minte un singur titlu – Sky in the deep, de Adrienne Young, titlu care o să apară din câte am înțeles în toamnă, la Leda Edge. Sper din suflet ca cei de la editură să-i păstreze coperta, care este absolut minunată, după părerea mea.

5.      Cea mai mare dezamăgire?

Anul acesta am dat, din păcate, peste multe cărți care nu au fost așa cum mi-aș fi dorit. Stăpânul întunericului de Cassandra Clare este unul dintre aceste titluri și nu cred că voi mai citi ceva de această autoare. Trilogia Dispozitive Infernale este preferata mea și singura care merită toate laudele îndreptate spre această autoare. Tot în aceeași categorie intră, din păcate, și Râurile din Londra, de Ben Aaronovitch, carte de la care aveam multe așteptări. De la personaje până la acțiune, cartea m-a dezamăgit profund. Recenzia cărții. 

6.      Cea mai mare surpriză?

Categoric, cea mai mare surpriză a venit din partea autoarei Ana Maria Negrilă, cu  a ei carte Împăratul ghețurilor, un SF extrem de bine scris, care mi-a ajuns la inimă. Inima mea de ne-cititoare de SF J  Vă invit să-l citiți, mie mi-a topit inima. Recenzia volumului o aveți aici.
7.      Noul tău autor preferat?

Inițial am ales-o pe Sabaa Tahir, deoarece m-a cucerit iremediabil cu lumea creată în Elias și spioana cărturarilor și sper să nu mă dezamăgească, însă am să o numesc și pe Rebecca Ross, Ascensiunea fiind cea de-a doua carte care ocupă primul loc în topul cărților mele preferate din prima jumătate a aestui an.

8.      Cel mai recent crush fictional?

Fir-ar, nu am niciunul de sex masculin. Trebuie să fie neapărat de sex masculin? Aș spune Helene din Elias și spioana cărturailor, dar dacă nu e voie, am să mă opresc la Velmer din Împăratul ghețurilor de Ana Maria Negrilă. Mi-a cam plăcut de el :P


9.      Cel mai recent personaj preferat?

Red din Mirror mirror de Cara Delevingne. Mi-a plăcut enorm de acest personaj, atât de puternic dar atât de fragil, cu o poveste impresionantă și cu un caracter aparte. În inimă mi-a mai rămas și Helene din Elias și spioana cărturarilor, pe care am adorat-o. Știu, v-am înnebunit cu cartea asta !
10.  O carte care te-a făcut să plângi?

Să plâng la propriu? Poate o să mă considerați heartless, dar nu cred că am plâns niciodată la o carte ! Asta nu înseamnă că nu empatizez cu anumite personaje, o fac la greu chiar, dar pur și simplu nu am atins acel grad de…tristețe (să-l numesc așa) citind o carte ! Dar am să spun Un tron întunecat, de Kendare Blake, deoarece m-a impresionat foarte mult, în special soarta Katherinei, personajul meu preferat din întreaga serie.

11.  O carte care te-a făcut fericită?

Sunt sadică dacă spun Grădina cu fluturi de Dot Hutchinson apărută la editura Herg Benet? Nu neapărat că subiectul este unul fericit, ori finalul nu are neapărat un happy end (nici nu-mi plac astfel de cărți siropoase), însă argumentele mele sunt următoarele 1) cartea este una care mi-a plăcut enorm 2) am citit-o în timp ce exploram Atena și împrejurimile, așadar, pentru mine,  o carte bună + un trip = fericire.

12.  Cea mai bună adaptare a unei cărți pe care ai văzut-o anul ăsta?

Dacă trebuie să numesc un film, îmi pare rău, dar nu am văzut nicio adaptare anul acesta. Cu serialele este cu totul și cu totul altceva, deși mă uit rar la ele, am o mie începute și neterminate, am să spun Career of evil, adaptarea după cea de-a treia carte a autoarei J.K.Rowling, Carieră malefică, apărută la editura Trei. Cu seria asta, Rowling m-a câștigat drept fană. Îi ador pe Strike și pe Robin !

13.  Recenzia preferată pe care ai scris-o în acest an?

Ar fi mai multe, dar am să spun recenzia cărții Dresoarea de Cristina Nemerovschi, deoarece cărțile ei mă fac să simt un amalgam de emoții, atât în momentul în care citesc poveștile ei, cât și atunci când scriu recenziile lor.


14.  Cea mai frumoasă carte pe care ai cumpărat-o anul acesta?

Sunt două cărți frumoase, atât pe exterior, cât și (sunt sigură!) pe interior. Mi-am dorit enorm de mult această serie, am tot sperat că poate o editură de la noi va pune ochii pe ea, însă pentru mine așteptarea a luat sfârșit și mi le-am achiziționat singură. Vă prezint cele două frumuseți din seria The Nevernight Chronicle de Jay Kristoff și pe Mia Corvere, un personaj care promite a fi cea mai badass antieroină ever ! Deși nu citesc în engleză, de data aceasta am făcut o excepție și abia aștept să văd ce secrete întunecate ascunde seria.

15.  Ce carte trebuie să citești până la sfârșitul anului?

Dar ce nu trebuie să citesc ! Am un TBR format din 30 de cărți, fără a le pune la socoteală pe cele care nu au apărut încă la noi. Dar am să spun trilogia Omul arămiu de Robin Hobb.

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu