Recomandări de Black Friday

 

„You can’t buy happines, but you can buy books and that’s kind of the same thing.” Pornind de la acest citat arhicunoscut, m-am gândit că nu ar strica să vin cu niște recomandări de titluri de carte bune-bune, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, pentru a vă ajuta să vă faceți o listă în „ajun” de Black Friday. Asta în cazul în care chiar nu știați ce să vă cumpărați și „marele” eveniment vă găsea nepregătiți în materie de cărți (ha, nici eu nu o cred pe-asta !). Însă niciodată nu strică niște recomandări în plus, nu-i așa? Acestea fiind spuse, ca de la o iubitoare de lectură la alți iubitori de lectură, iată câteva titluri pe care le-am citit anul acesta și pe care vi le recomand cu tot dragul.

Am să încep cu unul dintre cei mai buni scriitori pe care i-am descoperit anul acesta, și anume Fredrik Backman. Am început să citesc Un bărbat pe nume Ove cu oarecare reticență, deoarece cartea este una extreme de lăudată și nu prea am o relație bună cu romanele de acest gen, deoarece acum se promovează tot felul de titluri. Însă m-am înșelat total, iar după câteva capitole, plângeam și râdeam deopotrivă. Cum îmi place să spun, la cărțile lui Backman cu un ochi râzi, iar cu celălalt plângi. După Ove au urmat Oameni anxioși, Scandalul și Noi contra voastră. Este de prisos să spun cât de mult îl ador pe acest om. Este scriitorul anului pentru mine și vreau să-i citesc toate romanele deoarece este ALTCEVA. În cel mai bun sens, bineînțeles. Cărțile lui le găsiți traduse la editura Art. 

Cel de-al doilea loc în ceea ce privește revelația anului în materie de cărți este ocupat de Stephen King, supranumit și maestrul genului horror, deși pot să contrazic puțin această afirmație, deoarece, din punctul meu de vedere, King nu excelează numai la capitolul cărți de groază, ci este și un fin cunoscător al psihologiei umane. Chiar dacă l-am descoperit pentru prima oară anul trecut, prin intermediul romanului Frumoasele adormite, anul acesta am reușit să parcurg încă două titluri de la el, Cimitirul animalelor și Salem’s Lot, iar până la finalul anului mai vreau să citesc cel puțin încă un titlu de la Rege. Eu vă recomand toate trei cărțile, le-am adorat pur și simplu și își merită numele de bestsellere. Cărțile lui le găsiți traduse la Editura Nemira. 


Un titlu care m-a suprins plăcut, din categoria young-adult/fantasy, este cartea de debut a autoarei Shelby Mahurin, Șarpe și porumbel. Un prim volum antrenant, amuzant și plin de magie, cu și despre vrăjitoare și vânători de vrăjitoare. Cartea este apărută la editura Corint în cadrul colecției CorinTeens, iar volumul doi va fi tradus la început de 2021.



O carte de non-ficțiune care m-a zguduit la propriu este Demonul amiezii. O anatomie a depresiei. Mai multe despre carte am scris aici. O recomand tuturor, este un titlu din care putem învăța multe. Știți prea bine despre mine că evit cărțile de dezvoltare personală, mi se par toate trase la indigo și fără nimic cu adevărat folositor de care să te poți agăța în viața de zi cu zi, însă această carte este indubitabil un must pentru toți cei care vor un roman bine scris, extrem de bine documentat și cu idei clare, de folos atât celor care se confruntă cu anxietatea/depresia, cât și celor curioși să afle mai multe despre aceste subiecte. Recomand, recomand, recomand ! O găsiți la editura Humanitas. 



În lista mea de recomandări m-am gândit că ar fi bine să includ și o ficțiune istorică, iar pentru acest gen am ales Zbor în trecut, o carte curajoasă, care propune subiecte precum războiul, supraviețuirea, iubirea și loialitatea. Cartea prezintă destinele mai multor personaje și evocă personalități de demult, cum ar fi Maria Raskova, una dintre cele mai faimoase femei din istorie, cea care a pus bazele unui unui grup aviatic format doar din femei care înfruntau necontenit armatele naziste și își sacrificau viața pentru a-și apăra patria. Cartea o găsiți la editura Litera. 


Nu puteam să nu includ și două recomandări clasice, preferatele mele încă de când eram mică: Dracula de Bram Stoker (recitită anul acesta) și Pe aripile vântului de Margaret Mitchell (pe care mi-aș dori să o recitesc într-un viitor nu foarte îndepărtat, poate anul care vine). Și poate o să spuneți că sunt rea, dar cine n-a citit nici măcar un clasic la viața lui/ei, nu merită să se numească cititor adevărat. Vă spun eu, care am citit cărți din toate genurile și apărute în toate timpurile: nimic nu se compară cu un roman clasic. Nu au vârstă, sunt nemuritoare și sunt accesibile tuturor. Trebuie doar să vrem să citim și să înțelegem un clasic, iar de aici încolo lucrurile vor fi mult mai clare: în calitate de cititori, vom avea așteptări din ce în ce mai mari și nu vom mai considera orice maculatură ca fiind bestseller. Zic și eu, nu dați cu parul. J



Nu puteam să închei acest articol fără să recomand ceva din sfera thriller. Cei care mă cunoașteți foarte bine știți că este genul meu preferat. Așadar, am să vă recomand seria Fabian Risk de Stefan Ahnhem. Seria însumează, momentan, cinci volume, toate traduse la editura Litera, ultimul apărut de curând în portofoliul lor. Este o serie din genul nordic-crime extrem de bine scrisă și documentată, iar autorul este unul dintre preferații mei și am avut onoarea de a-l cunoaște anul trecut. Este un scriitor talentat și un om de nota zece plus ! Citiți-l pe Ahnhem, nu veți regreta !

Eu sper că v-au plăcut recomandările mele și vă urez de pe acum spor la cumpărături de Black Friday 2020 șiiii cumpărați înțelept ! J

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu