Recenzie: Anna O de Matthew Blake

 




„Există un singur fel de suferință chiar mai rea decât moartea. Unul singur. O moarte vie.”

 „Al său propriu lăcaș își este mintea și doar ea poate din Rai un Iad și-un Iad din Rai să facă – Milton, Paradisul pierdut”

Anna O, de MatthewBlake, este thrillerul momentului și pot confirma că își merită toate laudele. Cartea poate mulțumi chiar și pe cel mai pretențios cititor, oferind peste 500 de pagini de adrenalină, mister, răsturnări de situație și, cel mai important, un scenariu psihologic foarte  bine documentat, creionat cu măiestrie, inteligență și precizie.

Ador și apreciez din tot sufletul thrillerele psihologice care te fac să gândești, te pun față în față cu cele mai ciudate și șocante cazuri, cazuri inspirate din realitatea înconjurătoare. Anna O este o astfel de carte, care își dezvăluie misterele pas cu pas, este un puzzle ingenios care sondează mintea umană în profunzime, ajungând până în străfundurile acesteia și punând întrebări incomode, dar necesare, despre umanitate, criminalitate, liber arbitru, conștiință, boli psihice, somnambulism, stres posttraumatic, experimente psihiatrice, medicină și mai ales etica în medicină.

De ce este capabil un om care suferă de o tulburare psihiatrică sau neurologică? Care sunt șansele lui la o viață normală? Este el conștient de ceea ce gândește, ceea ce face și ceea ce devine? În ce condiții ajunge un om să nu mai fie el însuși, în urma căror evenimente traumatice se preschimbă acesta într-o variantă diferită de acel om care ar fi fost, dacă nu ar fi trăit anumite circumstanțe? Ce este, de fapt, starea de somnambulism, de ce apare ea, cum se manifestă și care sunt explicațiile științifice despre legătura dintre somnambulism și anumite acțiuni pe care oamenii le comit în această stare, cu ar fi, de exemplu, crima. Poate fi un om absolvit de vină dacă înfăptuiește o crimă în somn? Ce este sindromul resemnării și mai ales, este Anna O o criminală cu sânge rece sau doar o victimă a propriilor afecțiuni? La toate aceste întrebări veți afla răspuns dacă citiți cartea.

„Ființa umană poate să îndure foarte multă suferință, dar până la un punct. De acolo, corpul și mintea intră în hibernare, încercând să se protejeze. Nu degeaba se numește sindromul resemnării.”

Cazul Anna O. este cel mai mediatizat caz din Marea Britanie a ultimilor ani. Tânăra scriitoare Anna Ogilvy, supranumită Anna O după celebrul caz al lui Freud sau Frumoasa Adormită, a șocat o țară întreagă după ce a fost descoperită dormind profund, cu un cuțit însângerat în mână, lângă cei doi prieteni și colegi ai săi, înjunghiați mortal. Dubla crimă săvârșită în somn a rămas o enigmă neelucidată de autorități și medici, iar Anna a rămas adormită timp de 5 ani. Până în momentul în care este transferată la clinica particulară de lux Abația, singura clinică dedicată somnului din Marea Britanie, sub atenta îngrijire a psihologului criminalist Benedict Prince și a șefei acestuia, enigmatica profesoară Bloom. Cei doi primesc ordine de la Ministerul Justiției pentru a se ocupa cât mai discret posibil de Anna, misiunea acestora fiind de a o monitoriza îndeaproape și de a încerca chiar și imposibilul pentru a o trezi, pentru ca aceasta să fie, în sfârșit, judecată pentru faptele ei. Sunt în măsură cei doi să facă față acestui caz misterios? Va reuși tânărul Benedict, prin metodele lui neagreate de doctorii neurologi, să o trezească pe Anna, cea care trebuie să își explice faptele abominabile? Va fi el pregătit să afle cumplitul adevăr și dacă da, va fi el capabil să ia deciziile corecte sau minciunile îl vor târî pe un drum fără de întoarcere?

„Cuvintele potrivite în ordinea potrivită pot oferi nemurire. Ele transformă oameni în carne și oase în zei literari. Cuvintele sunt un elixir.”

Povestea este un page turner atât de intens și bine realizat, încât se citește dintr-o singură suflare. Am suspectat fiecare personaj în parte, și trebuie să spun că autorul a creat un tablou atât de extins, în care se găsesc foarte multe personaje, iar poveștile atribuite acestor personaje sunt atât de complexe, alambicate și greșite, toxice, încât e dificil să îți dai seama cine este adevăratul vinovat, cum s-a ajuns acolo, ce rol joacă fiecare în poveste, care sunt legăturile vizibile și invizibile care leagă personajele, care le sunt păcatele, secretele, dorințele și greșelile.

Am apreciat enorm backgroundul psihologic și afecțiunile prezentate în poveste, precum sindromul resemnării, de care nu mai auzisem până acum, o tulburare neurologică care nu este legată de creier, ci de psihic. De-a lungul timpului, cercetările efectuate pe pacienții care suferă de această tulburare au scos la iveală faptul că toți aceștia s-au confruntat cu o situație în care speranța lipsea cu desăvârșire. Astfel, pentru a o trezi pe Anna, noncorformistul medic Benedict dorește să apeleze la sitimulii exteriori, care pot avea o influență personală asupra pacientului, dar și la...speranță, căci, tot conform cercetărilor, aceasta este cel mai de preț dar pentru un om aflat în cumpănă, iar atunci când aceasta lipsește cu desăvârșire, omul este damnat. Ben este singura speranță care i-a mai rămas Annei, dar oare care este prețul pe care acesta îl va plăti pentru reușita cazului?

„Fericirea este cel mai eficient medicament pe care l-a cunoscut vreodată omenirea. Iar speranța vine imediat după ea.”

Pe măsură ce ni se prezintă acțiunea din prezent, frânturi din trecut ni se aduc la cunoștință, autorul oferindu-ne, astfel, mici piese din acest puzzle enigmatic. Iar trecutul este cu adevărat...nebunesc, căci cazul Anna O este în strânsă legătură cu unul dintre cele mai șocante cazuri de omor din Marea Britanie de la inceputul anilor 1990, cazul Sally Turner, cunoscut, pentru cei implicați în mod direct, sub denumirea cazul/experimentul Medeea. Care este această legătură, ce rol au avut cele două femei și în ce fel vor fi descoperite secretele ce au stat la baza celor două cazuri veți afla citind cartea.

„Mi-e frică de ceea ce devin noaptea și de ce aș putea face. Mi-e frică de gândurile întunecate care dorm în mine.”

Recomand Anna O celor care doresc o lectură amețitoare și realistă despre misterele minții umane, nebunie și secrete de familie mortale. Eu am trecut deja cartea în topul celor mai bune thrillere ctite anul acesta !

Mulțumesc prietenilor de la Libris.ro pentru că au făcut posibilă lecturarea acestei cărți. Pe Libris.ro găsiți titlurile preferate atât îm limba română, cât și în limba engleză, la un singur clik distanță.

 

 

 

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu