Recenzie „Șaman” de Kim Stanley Robinson



Am avut un șaman rău. Cu această dezvăluire începe incursiunea înapoi în timp a autorului Kim Stanley Robinson, cu aproape treizeci de mii de ani în urmă. Cartea redă călătoria inițiatică făcută de tânărul orfan Loon, crescut în Haita Lupilor de către conducătorul tribului, înțeleptul Thorn și vindecătoarea haitei, bătrâna Heather.

La frageda vărstă de 12 primăveri, cufundarul (loon, în engleză) este nevoit să treacă prin cele mai extreme încercări posibile, cum ar fi supraviețuirea timp de două săptămâni în sălbăticie, fără haine și mâncare, fără unelte cu care să se apere de fiarele nopții, fără un acoperiș deasupra capului, în viscol și ger, la discreția prădătoarelor sau riscând să fie capturat de străvechi – cei mai puțin evoluați oameni de pe pământ la momentul respectiv, totul pentru a deveni la rândul său șaman, asemeni respectatului și temutului Thorn, cel care la rându-i a fost inițiat în arta șamanismului de către bărbatul-bizon Pika.

„În a cincea noapte petrecută în copac, foșnetele de la sol s-au materializat în silueta unei feline, iar el a rămas în cuib și a fluturat creanga mare spre forma întunecată, cu ochi înspăimântători și înstelați, îndepărtați unul de celălalt. O felină mare, cu cap voluminos. Leu sau chiar mai rău, un leopard. În lumina lunii părea pătat, sugerând un leopard. În orice caz, asta însemna un dezastru. (...). când a văzut mai bine, a azvârlit câteva crengi în animal și l-a observat ferindu-se, ba chiar fiind lovit de una. În tot acest timp a blestemat cu furie felina, a agitat Prongul pe deasupra capului și a scos toate răgnetele pe care le cunoștea, atât de animale, cât și de om; nu sunete care să îi trădeze spaima, ci unele feroce, zgomotele foamei. A răcnit blesteme până când și-a simțit gâtlejul iritat.”

Pribegia lui Loon depășește orice imaginație, titlul de ucenic al lui Thorn și responsabilitatea de a-i călca pe urme bătrânului vrăjitor îl secătuiesc de orice urmă de putere și deși nu se lasă bătut, având o voință de fier, este greu de imaginat cum un băiat atât de tânăr ar putea supraviețui unei încercări atât de dure și inumane. Dacă ar fi să ne raportăm la secolul XXI, imaginea unei tinere ființe vii, aflată în sălbăticie în mijlocul pustiului, dezbrăcată, înfometată și nevoită de circumstanțe să se descurce doar cu ceea ce îi oferă natura – coaje de copaci și tulpini drept înlocuitori ai hranei și veșmintelor, cremene pentru aprinderea focului, pietre ce folosesc drept unelte pentru a sfâșia carnea de pe animalele vânate, copaci ce folosesc drept pat și ascunziș împotriva prădătorilor - , tot acest tablou ar fi de-a dreptul hilar și de neînchipuit pentru noi toți, cei care acum trăim sub umbrela marilor orașe, în căldura și confortul edificiilor, dispunând de toate facilitățile necesare, de la haine pe care nu trebuie să ni le confecționăm siguri și mâncare din belșug, până la tehnologiile super-inteligente care ne fac viața și mai ușoară.

Oare oamenii ar aprecia la adevărata valoare lucrurile deținute, dar mai ales ar acorda atenția necesară celorlalte persoane din jurul lor și ar aprecia existența acestora dacă ar știi cu adevărat cât de precară și plină de griji și pericole a fost viața în Epoca de Gheață?


„Scopul peregrinării era să dovedească faptul că putea începe doar cu el însuși și că nu numai că va supraviețui, ci va atinge și bunăstarea.”


Să ne imaginăm că, doar pentru o zi, am fi transportați înapoi în timp și forțați să supraviețuim cot la cot cu strămoșii noștrii, vânând și în același timp fiind vânați de către cele mai feroce animale, luptându-ne cu alte triburi pentru a obține imunitate teritorială, alinându-ne durerile doar cu ajutorul plantelor culese de tămăduitorii tribului, sau acceptând moartea cauzată de lipsa unor tratamente corespunzătoare. Oare câți dintre noi am trece cu bine peste această provocare și am fi capabili să povestim la sfârșitul zilei cele trăite în pribegie, în propria noastră lecție de supraviețuire și mai ales, umanitate? Pentru că da, oamenii de atunci trebuiau să afle singuri cum să interacționeze între ei, cum să se apropie unul de celălalt, să se accepte, cum să construiască o comunitate solidă în interiorul căreia să se poate dezvolta, unde să își crească copii pe care să-i învețe la rândul lor legile nescrise ale vieții. Cum să evolueze ca specie și cum să se ridice deasupra celorlalte viețuitoare, cum să dobândească forța și inteligența necesară pentru a fi mai mult decât simple bipede mânate de instincte primare.

„Adevărul e că nu știm nimic. Știm doar găinațul pe care Corbul ni-l scapă în cap, doar ceea ce curge din fundul lumii asupra noastră. Dar nimeni nu știe ce ne pregătește lumea de sus, de ce ne alegem cu găinațuri în cap.”

Dar iată că au reușit, acei oameni ai Neanderthal-ului, să facă din nimic totul și să contribuie la ceea ce a devenit pe parcurs rasa umană, lăsând în urmă doar câteva slabe mărturii ale existenței lor, cum ar fi picturile rupeste din unele peșteri situate în diferite zone îndepărtate ale lumii. Oare noi am fi capabili de o asemenea supraviețuire extremă în cazul în care am fi rupți” din realitatea noastră cotidiană? Eu una, recunosc, n-aș fi. În parte pentru că sunt de felul meu o fire slabă din punct de vedere fizic, în parte pentru că m-am născut la mii de ani depărtare de tot ce a însemnat Epoca de Gheață, în puful zilelor moderne, cum s-ar spune, și în parte deoarece societatea actuală ne vrea dependenți (și ne-a făcut) de anumiți factori și incapabili de supraviețuire în cazuri extreme.

Șaman” este o carte destul de complexă și greoaie, suficient de alambicată pentru a pune pe fugă cititorii comozi care se mulțumesc cu lecturi ușoare sau deloc spre puțin profunde. Este o carte ce necesită timp și răbdare dar nu regret nicio secundă că am ieșit din sfera mea de lecturi obișnuite și am încercat ceva cu totul nou, având astfel șansa de a descoperi o minunată și străveche lume. Adevăratele povești și profunzimi se găsesc doar în acele cărți speciale, diferite, atipice, așa cum este creația lui Kim Stanley Robinson. 

La început, nefiind familiarizată cu stilul autorului, lovindu-mă de descrierile foarte amănunțite și pătrunzând pentru prima oară într-o lume la care nu am avut acces până acum, cu un subiect oarecum străin mie, am înaintat anevoios în prima sută de pagini, însă mai apoi am fost vrăjită pe deplin de întreaga poveste înfățișată înaintea ochilor, de copleșitoarele și intimidantele peisaje descrise atât de minuțios de autor, care redă în paginile cărții geografia detaliată a unor  zone reale aflate lângă o peșteră denumită Chauvet. M-am atașat neașteptat de mult de personajele atent individualizate: Loon, Thorn, Elga și Heather mi-au devenit camarzi de drum și sfătuitori. Foarte mult le-am admirat pe femeile tribului, dintre care se remarcă tânăra și inteliganta Elga, soția mult mai matură și încercată de viață a mai tânărului Loon și bătrâna vrăjitoare Heather, iubită și urâtă în același timp de mai toți membrii tribului. Acum treizeci de mii de ani, femeile nu erau delicate și fragile precum cele din ziua de azi, ci feroce și impunătoare, fiind vânători adevărați, preluând de multe ori treburile bărbaților, mânuind cu aproape aceeași pricepere armele și uneltele cu care se apărau sau își procurau hrană, excelau în alegrerea plantelor și folosirea acestora pentru vindecarea bolilor, moșeau și confecționau cu dibăcie straie din scoarță de copac sau piei și blană de animale.

Un stil de viață diferit, dus la extrem, în care forța, abilitățile și inteligența sunt imperios necesare și fac diferența dintre viață și moarte, vânător și pradă, evoluție sau regres.

Din carte se desprind și o serie de învățături și adevăruri perfect valabile și în ziua de azi și după care ne putem ghida la fel de bine și acum, și asta cred că mi-a plăcut cel mai mult; ele vorbesc despre viață, despre ce înseamnă să fii om, despre noțiuni precum curajul, iubirea, sacrificiul, despre supraviețuire și bătălii câștigate sau pierdute, bătălii externe sau pe care le ducem cu noi înșine.

„Uiți să-ți dorești lucrurile pe care deja le ai. Atât de proști suntem.”

„Ochii spun ceea ce gura nu poate. Forța dă naștere opoziției. Până și un șoarece se înfurie. După căderea întunericului orice pisică devine leu. Primăvara, Mama Pământ este gravidă, iar vara naște. Băiatul atrăgător poate fi frumos doar la chip. Primejdia vine fără să te prevină. Orice foc are aceeași mărime când se aprinde.”


Pe tot parcursul lecturii, datorită descrierilor ample și modului ingenios al autorului de a reda cu exactitate și pasiune atmosfera unei epoci demult apuse, am avut de nenumărate ori impresia că urmăresc un film documetar detaliat și extrem de realist realizat, ori că poate cuvintele lui Robinson au avut harul să mă teleporteze înapoi în timp, făcând din mine martorul mut al maturizării micului cufundar.

Șaman” este mai mult decât o simplă lectură, este o lecție despre viață, putere și supraviețuire, maturziare și iubire.

Recomand cartea tutror cititorilor deschiși spre nou și aventură, celor care vor să pornească, prin intermediul cuvintelor,  într-o călătorie fascinantă, de neuitat.

Mulțumesc Editurii Nemira pentru această lectură palpitantă. 




Share this:

CONVERSATION

2 comentarii: