Recenzie “Atlasul secret” de Michael Stackpole




Atlasul secret este primul volum din trilogia Marile Descoperiri și o carte fantasy ce promite multă aventură, intrigi, situații neprevăzute, lupte interne și externe, conflicte sângeroase,  personaje îndrăznețe, complexe și impunătoare,  o doză bună de magie și știință, monștrii ciudați cu denumiri greu de pronunțat și călătorii impresionante pe tărâmuri necunoscute, greu de imaginat.

Însăși cartea este o expediție palpitantă și plină de neprevăzut, în care eroii sunt nevoiți să-și demonstreze abilitățile și capacitatea de a supraviețui celor mai provocatoare și periculoase călătorii, presărate cu mult exotism, magie, necunoscut și lupte date întru câștigarea supremației absolute. Eroii sunt nevoiți să se lase pradă atât furiei devastatoare a naturii, cât și furiei magiei care, folosită fără precauție și în scopuri egoiste, a dat naștere unor creaturi și monștri ce sălășluiesc pe teritorii vitrege.


„Lumina lunii cobora peste creaturile care acopereau puntea și se cățărau pe parâme. Demonii mării, toți. Cel găsit pe Dragonul lunii era un pitic, pentru că jivinele aceastea erau aproape încă o dată cât un om obișnuit. Lanternele din față, de la pupa și cele atârnate de catarge ardeau cu o lumină verde, care se reflecta în solzii lor, pe când se roteau în dansuri fără acompaniament.”

Perspectiva obținerii bogățiilor oferite de descoperirea unor noi și vaste teritorii, cât și aflarea unui nou continent cu adăugarea acestuia pe hartă reprezintă punctul de la care pleacă acțiunea cărții, toată această călătorie înfăptuindu-se în vederea câștigurilor teritoriale și financiare ce însumează supremația totală asupra Principatelor și unirea lor într-un singur imperiu.

„Știința este victoria noastră asupra lumii și merită orice preț pe care l-am putea plăti.”
Crime atroce sunt săvârșite în numele puterii, conflictele politice schimbă destinul și viața personajelor implicate, mașinăriile periculoase și necontrolabile amenință stabilitatea oamenilor, iar utilizarea necontrolată a magiei are consecințe terifiante.

Un aspect demn de menționat este cel referitor la descrierile extrem de detaliate și complexe ce se întind pe parcursul întregii cărți, o referință foarte importantă asupra modului în care este construită întreaga poveste, însă acest mod de scriere la care recurge autorul poate fi apreciat sau nu de către cititor, putând fi considerat atât un plus, cât și un minus, acest lucru fiind lăsat la latitudinea cititorului. Personal, prefer cărțile cu descrieri ample, ca aceasta, care să mă ajute la o mai bună vizualizare a lumii create, însă consider că Stackpole a cam depășit puțin măsura, uneori divagând de la lucrurile importante pentru a face loc descrierilor mult prea complexe, care riscă să plictisească și suprasatureze cititorul, făcându-l să își dorească să sară peste anumite pasaje, doar pentru a afla mai repede deznodământul. Așa cum am spus, acest lucru poate fi considerat un punct în plus sau în minus în funcție de răbdarea și preferințele celui care se îmbarcă în această expediție numită Atlasul secret. Am apreciat eforturile scriitorului, nu îmi plac scrierile superficiale, însă în acest caz opinia mea personală este că mai puțin ar fi însemnat mai mult.


Pe de altă parte, personajele create, complexitatea personalității lor, inteligența, abilitățile dovedite cât și slăbiciunile lor m-au făcut să le apreciez și să adaug un punct în plus cărții, în mare parte datorită originalității cu care este creată această poveste frumoasă și înfricoșătoare în același timp. Frații Anturasi, Keles, Jorim și Nirati sunt trei personalități diferite, deși scopul lor este același. Conduși și instruiți de bunicul lor, marele cartograf Quiro Anturasi, protejatul Prințului Cyron, bătrânul dificil, puțin înțeles și acceptat de cei din jur, dar care dispune de abilități speciale, ieșite din comun, cei doi băieți își trăiesc viața explorând noi și periculoase teritorii, Keles fiind un excelent cartograf, iar Jorim un neînfricat explorator. Cei doi se îmbarcă în călătorii diferite, fără precedent, spre teritorii diferite, Keles spre Drumul mirodeniilor, Jorim în larg, la bordul extraordinarei nave cu nume predestinat - Lupul furtunii, rezultatul acestora având o importanță crucială din atât de multe puncte de vedere.  

Hărțile atât de greu realizate au o valoare inestimabilă  în ceea ce privește dezvoltarea teritorială și componenta economică, însă în obținerea datelor geografice și topografice necesare întocmirii unei astfel de hărți, numeroase vieți vor fi puse în pericol și chiar curmate, lupte sângeroase se vor da, iar odată cu bucuria descoperirii unui nou teritoriu vine și pericolul înfruntării numeroșilor și înspăimântătorilor monștrii. Ambii frați  sunt caractere puternice, ambițioase și luptătoare, însă l-am apreciat mai mult de Jorim, datorită neînfricării de care dă dovadă și inteligenței sale, chiar dacă personalitatea lui mai vulcanică nu este văzută cu ochi buni de către ceilalți, fiind considerat un sălbatic spre deosebire de mai cumpătatul său frate.

„Singurul mod de a te dovedi stăpân pe tine însuți ar fi să gândești cu adevărat. Prea adesea oamenii confundă noțiunea de a fi capabil să gândească cu a proceda astfel. Nu există o greșeală mai periculoasă.”

Un personaj drag mie și cu care am rezonat este sora celor doi frați Anturasi, Nirati. Povestea ei este una frumoasă, dar și tristă. Precum o privighetoare ținută într-o cușcă aurită, captivă și tânjind după eliberare, așa tânjește Nirati după găsirea propriului talent ce ar da sens vieții ei. Știe că este capabilă de mai mult, de ceva măreț, știe că dispune de un dar, însă descoperirea acestuia întârzie să apară, iar atunci când în sfărșit își recapătă speranțele și este pregătită să întâmpine schimbarea în viața ei, totul se dovedește a fi o iluzie, un efort prea puțin răsplătit.

Un alt personaj demn de precizat este căpitanul navei Lupul furtunii, Anaeda Gryst, o femeie puternică care poate subjuga orice luptător și care emană respect prin toți porii, prin capacitățile sale intelectuale și prin curajul și îndârjirea ei fiind capabilă să conducă o navă cu sute de persoane la bord și să facă față provocărilor ivite necontenit pe parcursul expediției în larg.

Prințul Cyron și Prințul Pyrust, dușmani declarați, fiecare disputând puterea și tinzând spre și mai multă, sunt alte două personaje a căror influență schimbă constant cursul  acțiunii; roluri la fel de importante au și spadasinul Moraven Tolo și războinica keru, Tyressa, cât și un misterios bărbat al cărui nume nu am să-l pomenesc și ale cărui acțiuni vor avea consecințe însemnate pentru destinul celorlalte personaje (și nu numai !).

Toată această poveste se desfășoară la 736 de ani de la izbucnirea Urgiei, un fel de dezlănțuire a naturii apărute în urma folosirii nechizbuite a magiei.

„Vrăjile scăpate de sub control corupseseră totul, plante, animale, relicve, iar el era concentrat asupra aspectelor geografice. Nu vreun munte transformat în câmpie l-ar putea omorî, ci bizareriile mai puțin previzibile ale teritoriului.”


Finalul nu se lasă mai prejos acțiunii întregului volum și este neașteptat, autorul aruncându-ne la picioare noi informații și dezvăluiri ce vor schimba întregul curs al poveștii, acest lucru sugerând că urmează ca în volumul doi să dăm piept cu un nou val de acțiuni răvășitoare, comploturi malefice și descoperiri cruciale. În special destinul unui anumit personaj a fost schimbat irevocabil și în mod total neașteptat, cu atât mai mult cu cât pe parcursul lecturării nu ni s-au oferit prea multe sugestii care să anticipeze acest sfărșit devastator. Nu am să divulg la ce fac referire, însă acest lucru m-a luat total pe nepregătite și mi-a înșelat toate așteptările referitoare la viitorul acelui personaj care părea destul de promițător.

“Fiecare dintre noi este cumplit de singur pe lume. Dacă nu putem găsi în noi înșine puterea de a ne confrunta cu provocările pe care ni le aruncă lumea, nici toată forța din afară nu ne va putea salva.”

Atlasul secret este o carte ce abundă în elemente fantastice ingenios și extrem de meticulos create, un prim volum născut din imaginația  fără limite a autorului; reprezintă primul pas spre o expediție fără seamăn ce poartă numele de Marile Descoperiri. O primă filă a unei călătorii exotice și periculoase la finalul căreia cititorul, acompaniat de partenerii lui de drum, personajele acestei trilogii, va fi capabil să își întregească cunoștințele referitoare la umanitate, putere, supraviețuire, necesitatea luptei și curajul capitulării, descoperind marile adevăruri ale vieții și prețul pe care trebuie să-l plătești pentru greșelile făcute.

„...lăsăm trecutul și datoria să ne definească. Ele limitează ceea ce-am putea deveni.”

Mulțumesc editurii pentru minunatul exemplar oferit spre recenzare. Cartea poate fi achiziționată cu o reducere de 35%  și transport gratuit doar de pe site-ul editurii. 

Share this:

CONVERSATION

3 comentarii: