Recenzie: „Mică enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii” de Meik Wiking



Care este definiția fericirii? Definiția oficială, din dex, o cunoaște probabil toată lumea. Însă care este definiția pe care i-o atribui tu acestui cuvânt? Fericirea ta personală? Ce reprezintă pentru tine această noțiune, ce reprezintă fericirea pentru tine și, mai ales, cum o poți dobândi și care sunt factorii care te fac să exclami: sunt fericit !

Fericirea este subiectivă. Și greu de obținut. Sau poate nu? Așa cum fiecare dintre noi este diferit în felul său, așa este și acest sentiment mult râvnit în căutarea căruia hoinărim necontenit pe drumul numit viață, obosiți sau mai cu vervă, optimiști sau pesimiști, triști sau depresivi, tineri ori bătrâni, francezi ori inuiți.

Toți tânjim să atingem acea stare de fericire, calm, împlinire, fiece și numai  pentru câteva minute, pentru a ne trage puterea necesară pentru a continua drumul....în căutarea fericirii și împlinirii sufletești, desigur.

„Una dintre problemele noastre ca adulți este că ne concentrăm prea mult pe rezultatul unei activități. Municim pentru a câștiga bani. Mergem la sală ca să slăbim. Petrecem timp cu oamenii pentru a stabilii relații și a avansa în carieră. Ce s-a întâmplat cu a face un lucru doar pentru că e distractiv?”

Statisticile spun că unii oameni sunt mai fericiți decât alții. Poate ține de geneză, origine, sex, calitatea vieții, mentalitate șamd. Mai spun și că danezii cunosc secretele spre factorii care fac posibilă fericirea. Oficial, Danemarca este țara cu cel mai înalt grad de fericire și calitate a vieții.

Există o rețetă a fericirii? Da, și se pare că autorul acestei cărți, Meik Wiking,  care este și directorul și întemeietorul Institutului de Cercetare a fericirii, a descoperit-o și vrea să o împărtășească cu noi toți. Dar, bineînțeles, depinde de noi înșine cât de pregătiți suntem în a pune în aplicare această rețetă, dar mai ales, cred eu, în ce măsură aceste sfaturi de obținere a fericirii se potrivesc dorințelor și personalității noastre.

Personal, am empatizat cu majoritatea elementelor prezentate în carte, dar au existat și unele pe care ori nu le-am înțeles și agreat, ori nu m-am identificat și regăsit în ele. De aceea cred că este foarte important ca această carte să fie citită de cât mai multe persoane, iar fiecare dintre ele să adopte și să pună în practică rețetele pe care le consideră utile.



Ce înseamnă hygge și ce legătură are această noțiune cu fericirea? Hygge provine de fapt dintr-un vechi termen norvegian, apărând pentru prima dată în limba daneză la începutul anilor 1800. Inițial cuvântul  în norvegiană înseamnă stare de bine. Cele două limbi, daneza și norvegiana, au multe elemente comune, datorită faptului că între 1397 și 1814 cele două țări au fost un singur regat. Însă cuvântul hygge are mai multe sensuri și poate proveni din mai multe limbi. Poate proveni din cuvântul hug, care vine la rândul său din hugge care înseamnă a îmbrățișa. Poate proveni din norvegiana veche, hygga însemnând a alina, a consola, a mângâia, care la rândul ei vine din hugr, cu sens de stare sufletească. Chiar și câteva cuvinte englezești, cum ar fi comfort, consideration, mood, hug, well-being fac referire la hygge.

Hygge are mai multe înțelesuri: arta de a crea intimitate, confort sufletesc, lipsa supărărilor, bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine. Pe scurt, hygge este acel lucru care ție îți aduce pace, calm, liniște sufletească, bucurie, emoții pozitive. Hygge poate fi asociat cu o mulțime de elemente, cum ar fi atmosfera/ambianța creată, personele cu care te înconjori, prietenii și familia, pauzele pe care le iei atunci când simți că riști să devii stresat, confortul pe care îl creezi, micile bucurii pe care ți le permiți.

„Hygge este posibil numai prin opoziție cu ceva care nu este hygge. Este esențial, pentru conceptul de hygge, ca el să reprezinte o alternativă la tot ce nu este hyggeligt în viața de zi cu zi. Un timp scurt, hygge ne apără de tot ce nu este hyggeligt. Trebuie să existe un anti-hygge pentru ca hygge să aibă valoare. Viața poate părea stresantă. Ar putea părea nesigură și nedreaptă. Viața este, adesea, centrată pe bani și pe statut social. Dar viața nu este nimic din toate acestea, în momentele hygge.”

Capitol cu capitol, cartea prezintă principalele elemente care pot fi raportate la hygge. Lumina este primul  pe listă, sau mai bine spus lumânările, danezii considerându-le, într-un procent de 85%, principalul element asociat cu hygge. Levende lys, luminile vii, induc o stare de bine și calm, 28% dintre danezi aprinzând lumânări în fiecare zi, indiferent că se află la muncă ori acasă. Un lucru interesant pe care l-am aflat cu această ocazie este că în Danemarca se arde cea mai multă ceară pe cap de locuitor din toate țările europene (cca. 6 kg/persoană). Inconvenientul ar fi că arderea acestora nu este tocmai inofensivă, o singură lumânare emanând mai multe microparticule decât traficul pe o stradă. La fel de iubite de danezi sunt și corpurile de iluminat, de toate felurile și mărimile.



Alte însemnate elemente raportate la hygge sunt mâncărurile și băuturile, cu preponderență băuturile fierbinți, dulciurile, cafeaua și carnea. În acest sens sunt prezentate și câteva rețete daneze delicioase pe care cititorul le poate prepara.

Îmbrăcămintea are și ea un rol esențial în hygge, la fel și designul locuinței personale. Hainele trebuie să fie cât ma comode și relaxante, iar decorațiunile interioare și mobilierul să fie în ton cu vechile elemente vintage, să includă obiecte din lemn și ceramică, neapărat un șemineu (atââât de hygge !), multe pături și perne.

Hygge poate fi găsit și în exteriorul casei, în natură, iar asta este ceva ce agreez în totalitate ! Ce poate fi mai relaxant decât să petreci cât mai mult timp în aer liber, departe de aglomerație și poluare, zgomote, tehnologii, betoane și trafic?!  Fie că este vorba de o tabără pe malul mării, cules de ciuperci și castane, peregrinări prin pădure sau urmăritul perseidelor, nimic nu este mai relaxant, sănătos și revigorant decât timpul petrecut în natură.

„Cu cât conceptul separă mai mult situația de acum și de aici de relațiile dure ale lumii de afară, cu atât devine mai valoros.”

Alte capitole prezintă diferite modalități prin care te poți bucura și relaxa de diferite activități hygge atât în anotimpurile ploioase și geroase, cât și vara, prea scurtă pentru danezi.

„Hygge înseamnă mai ales lipsa sunetelor, ceea ce vă permite să auziți până și cele mai mici zgomote, precum cel al picăturilor de ploaie pe acoperiș, al vântului de afară, al copacilor legănați de vânt sau al unei dușumele de lemn pe care calci.”

Însă, cel mai important, hygge este caracterizat de verbul a simți. Nu se pune accentul pe lucrurile materiale, pe superficialitate, ignoranță sau avuție dusă la extrem. Contează micile elemente care, incluse în viața noastră, ne pot aduce fericirea.

În concluzie, pot afirma că Hygge. Rețeta daneză a fericirii este o carte relaxantă, pe înțelesul tuturor, care se citește ușor și care oferă cititorilor câteva sfaturi ce ar trebui puse în practică cât mai des pentru a spori calitatea vieții și a învăța să ne bucurăm de fiecare clipă liberă petrecută alături de cei dragi ori făcând lucrurile dragi nouă.


Mulțumesc librăriei online Libris pentru exemplarul oferit spre recenzare. Libris pune la dispoziție cititorilor o gamă variată de cărți, atât în limba română, cât și în limba engleză. 

Share this:

CONVERSATION

3 comentarii:

  1. N-am mai auzit pana acum de carte, dar pare interesanta. Cel putin ideea cartii, conceptul, ca sa-i zic asa :))
    Mi-a placut recenzia, cred ca o trec si pe aceasta pe lista <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca am reusit sa iti atrag atentia cu recenzia mea :) Cartea merita, cum am spus in recenzie se citeste usor si iti da o stare de bine, atat pe parcursul lecturii cat si dupa. Sper sa iti placa, abia astept parerea ta ^^

      Ștergere