Recenzie "Justițiarul" de Sergiu Someșan

Întâi de toate, vreau sa încep această recenzie prin a-i adresa mulțumirile de rigoare autorului Sergiu Someșan pentru amabilitatea de a-mi oferi spre recenzare acest ultim roman al său, dar și pentru simplul fapt că în ziua de azi mai există printre noi persoane capabile să spună lucrurilor pe nume și care au curajul să redea în paginile unei cărți adevăruri mai mult sau mai puțin plăcute într-un mod atât de...simplu, precis și amuzant pe alocuri.

Așa cum însuși autorul declară, romanul de față este unul pur ficțional, însă este imposibil ca prin acțiunea inteligent plasată pe fundalul istoric al zilelor noastre, cititorul, chiar și unul destul de puțin informat (ca să nu spun total dezinteresat), așa ca mine, de tot ce înseamnă scena politică românească, să nu remarce câteva similitudini cu evenimentele desfășurate în trecutul apropiat, ori cu anumite figuri reprezentative pentru țara noastră.

Prin acest roman, ce beneficiază de o intrigă bine construită și o poveste verosimilă, autorul nu își menajează cititorii, ci le aruncă în față întâmplări cu atât mai tragice cu cât acestea constituie cele mai rele fapte care pot trece cu ușurință de la stadiul de ficțiune dintr-o carte la realitatea de care oricine se poate lovi, cum ar fi uciderea unei tinere într-un cartier rău famat din București, accidentul rutier mușamalizat cu scopul de a nu trage la răspundere adevăratul vinovat, pe motiv că este o persoană sus-pusă, până la dorința, ce-i drept destul de justificată, de  a răzbuna măcar o parte din nedreptățile înfăptuite în această lume țară.

Deși Justițiarul este catalogată de cei mai mulți ca fiind o carte polițistă, nu am putut să nu observ prezența unor tente psihologice și uneori chiar filosofice; mi-a lăsat impresia că poate fi la fel de bine încadrată și in categoriile thriller, dramă, psihologie, autorul fiind un fin cunoscător al acestor genuri care, nu-i așa?, de cele mai multe ori nu se exclud reciproc.


Așadar, de-a lungul lecturii, putem întâlni mai multe tipologii de oameni, cum ar fi cei care „după ce se vedeau urcați în trăsura puterii – li se părea că s-au urcat într-o caleașcă aurită care-i ducea direct în Olimp și se credeau zei. Sau oricum, ființe aflate deasupra muritorilor de rând” , sau cei care „nu prezintă empatie, mustrări de conștiință, au un comportament lipsit de inhibiții, sunt deseori carismatici, narcisiști și vor face orice ca să-și ducă la îndeplinire un plan”; de la criminali și mafioți plini de mușchi care dictează legea în cartier, până la cei cărora li se potrivesc perfect vechea vorbă, „ferește-ma, Doamne, de prieteni”. 


Nimic nu este la voia întâmplării, iar în cele 156 de pagini cititorul se poate aștepta la orice, devenind părtaș la o serie de nedreptăți comise în numele puterii. Chiar și așa, există cineva hotărât să utilizeze toate mijloacele necesare pentru a înlătura toate aceste „răutăți”. Pe fundalul tuturor nelegiuirilor comise, personajul, care în mod reprezentativ se autointitulează Justițiarul, acest om abil, bine antrenat, care știe să își controleze emoțiile, de o inteligență ce frizează nebunia, considerat de unele personaje psihopat, acest personaj i se va părea cititorului un om aproape normal, daca este să ne luăm după cerințele pe care le are, chiar dacă metodele pe care le impune pentru a-i face pe ceilalți să își respecte cuvântul dat nu sunt tocmai ortodoxe.

Pe principiul „vremurile disperate cer măsuri disperate”, Justițiarul se vede nevoit a recurge la metode extreme pentru a instaura o anumită ordine și corectitudine, care ar fi trebuit să existe încă de la început. Dar oare merită el judecat pentru faptele sale? În ciuda nebuniei de care dă dovadă, te face să te întrebi dacă nu cumva societatea ar avea nevoie de un astfel de Justițiar....

„Greu nu este să ucizi, mai ales când ai un stilet în mână, ci s-o faci în așa fel încât să nu atragi atenția și, mai ales, în așa fel încât sângele sî nu țâșnească din rană, ci să se scurgă în interiorul corpului.”

Așa cum v-am obișnuit deja, nu vreau să divulg prea multe din acțiunea propriu-zisă, nici să povestec rolul fiecărui personaj în parte sau cine ce face. Am să vă las pe voi să descoperiți ce se află de fapt în spatele cuvintelor, așa că citiți cartea, merită cu siguranță!

În final, pentru cei interesați, vă reamintesc că pe 4 iunie, în cadrul Târgului de carte Bookfest, va avea loc, în prezența autorului, lansare cărții "Justițiarul". Mai multe detalii puteți găsi aici

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu