Recenzie: „Femei periculoase” de George R.R.Martin & Gardner Dozois



Nici nu știu cum să încep această recenzie. Femei periculoase este o carte excepțională, pe care am citit-o pe nerăsuflate. Deși anul este abia la început, mă pot lăuda cu un număr destul de mare de cărți terminate și aproape toate, cu două-trei excepții, mi-au plăcut foarte mult, ceea ce reiese că 2017 va fi un an plin de lecturi memorabile. Și mai înseamnă, bineînțeles, că-mi va fi și cumplit de greu să fac fac un top la finalul anului, așa cum mi-am propus. Dar n-am reușit niciodată să fac un top, deci probabil că nici anul acesta nu îl voi face. Asta e, sunt o cititoare mult prea atașată de cărțile pe care le citesc și de autorii care le scriu. Dar, dacă aș face un top 10, cu siguranță Femei periculoase s-ar regăsi în acel top, și încă pe un loc destul de bun. Da, da, poate o să spuneți că mă grăbesc cu această afirmație –doar mă așteaptă alte nouă luni pline de lectură (atât cât pot și cum îmi va permite timpul), dar credeți-mă că nu exegerez absolut deloc. Dacă nu mă credeți sau dacă recenzia mea nu vă va convinge îndeajuns, luați cartea și citiți-o ! Până acum, este cea mai bună apariție a editurii în anul 2017 și vreau să felicit editura Nemira pentru publicarea ei și pentru că mi-a oferit șansa de a citi această carte incredibilă.

Cum spuneam mai sus, nu știu cu ce să încep. Ce să vă povestesc, cât să vă povestesc, cum să vă conving că trebuie să citiți această carte. Să vă spun ce m-a atras pe mine prima oară? Coperta și titlul. Pentru o fracțiune de secundă, credeam că este un roman, dar mai apoi am văzut toate acele nume de autori scrise în partea de sus a cărții, două dintre ele imediat sub titlul (George R.R.Martin & Gardner Dozois, coordonatorii, dacă nu mă-nșel) , iar încântarea mi-a scăzut puțin – nu este un roman, ci o colecție de povestiri. O antologie, mai exact, iar acesta este primul volum (nu pot spune cu ce nerăbdare aștept acum ca editura să publice continuarea!).  Se știe că nu prea mă dau în vânt după povestiri, dar această carte mi-a schimbat total părerea. Contează enorm de mult de către cine sunt scrise povestirile, cine le coordonează și editează, traducerea, dar mai ales în ce gen se încadrează și subiectul acestora. În ceea ce privește aceste  ultime două ingrediente, sunt de părere că tocmai ele au asigurat succesul acestei cărți câștigătoare a unui important premiu în 2014, World Fantasy Award for Best Anthology.  Bine, și numele autorilor :) 

Antologia de față cuprinde 12 povestiri ce fac parte din genuri diferite. De la fantasy la SF, ficțiune istorică la thriller psihologic, suspans la horror, romance la paranormal, autorii ne invită într-un periplu fascinant, o extraordinară călătorie în timp, din Franța anului 1169, Germania și Italia anului 1189, de la Curtea Franței, Germaniei și Italiei, cu intrigile de la Curte și războaiele regale, până pe frontul rusesc din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, apoi în Codrii unde Umbrele pândesc din întuneric, mii de ochi verzi  se pot transforma în stacojii dacă simt miros de sânge și pot veșteji imediat un om și chiar mai departe, într-un viitor postapocaliptic unde au loc experimente din care rezultă o specie hibridă între oameni și extratereștri numită cara. Ce au în comun toate aceste locuri mai mult sau mai puțin fictive? Femeile. Sau, mai exact, combativitatea și periculozitatea sexului slab care, s-a dovedit, nu este chiar atât de slab.

În introducerea scrisă de Gardner Dozois ni se pune acesată întrebare, cât de periculoase sunt, de fapt, femeile, iar autorul ne face o mică demonstrație a puterii și periculozității femeilor, amintindu-ne că încă din cele mai vechi timpuri, acestea s-au remarcat prin diferite abilități, fiind femei gladiatori – Gladiatrix, care se luptau până la moarte în arenele Romei antice, femei pirați, femei piloți, femei regine ș.a.m.d., toate aceste femei care au existat la un moment dat și au devenit faimoase pentru actele lor de curaj, determinare, iscusință și inteligență, au inspirat mai târziu scriitorii și scenariștii să creeze acel de tip de femeie bad-ass care populează lumile fantasy, SF, ori postapocaliptice, femei cu însușiri ieșite din comun, femei vampir, vrăjitoare, extraterestre, sucubi ori, pur și simplu, femei extraordinare, aprige luptătoare care poate nu dispun de însușiri supranaturale, dar categoric ies învingătoare din lupta contra Răului. Adevărata demonstrație o veți afla citind fiecare poveste pe rând, pătrunzând tot mai adânc și fără scăpare în minunata și misterioasa lume a femeilor de pretutindeni.



Femei periculoase este una dintre cele mai complexe cărți care mi-a picat în mână până acum. Are suspans, acțiune, întorsături de situație, adrenalină cât pentru un an întreg, povești de neuitat, femei așijderea. Acțiunea fiecărei povești se concentrează în jurul unei femei, protagonistă sau antagonistă, eroină sau villain, după caz. Poveștile sunt condimentate cu dialoguri sarcastice și inteligente, ceea ce dă un plus de savoare lecturii, iar lumile create de autori, incredibil de veridice, chiar și atunci când ne referim la un univers fantasy. Sub bagheta magică a lui Martin & Dezois, invocând forțele de necontestat ale femeilor de pretudindeni și făcând uz de inspirație, autorii și-au unit forțele și în același timp s-au luat la întrecere pentru a oferi cititorilor o antologie de execpție.

Mi-e greu să decid care dintre povești mi-a plăcut mai mult deoarece absolut toate sunt de nota zece plus, însă acest volum mi-a adus numai surprize. De exemplu, mă așteptam ca thrillerul psihologic să-mi placă mai mult decât SF-ul, pentru că sunt o mare devoratoare a acestui gen. Ei bine, cartea asta mi-a dat credințele peste cap și a făcut ca preferințele mele să fie răsturnate precum niște bilețele multicolore într-un bol. Și ce am extras eu din bol? Exact surpriza, cireașa de pe tort: SF-ul și westernul. În sfârșit, pot afirma despre o carte că mi-a întrecut așteptările.  Și în ce fel !

Mi-aș dori enorm de mult să vă povestesc despre fiecare poveste în parte, fiecare lume magnifică creată cu măiestrie de autori, despre fiecare personaj, dar mi-e teamă că m-aș lungi prea mult și nici nu vreau să vă stric din plăcerea descoperirii. Am să mă rezum așadar doar la câteva povestiri. Prima. Oh, da, prima poveste a fost o alegere foarte inspirată care să deschidă” ușa spre această lume a femeilor periculoase. Shy, bandita creată de Joe Abercrombie, este clar un exemplu de femeie dată naibii. Urmărită și vânată la propriu, cu o recompensă babană pusă pe capul ei, ea trebuie să se ferească de cei care vor să se îmbogățească de pe urma capturării ei (adică cam toți, inclusiv foștii ei camarazi într-alde furtului) și să îi omoare pentru a scăpa cu viață. O altă povestire ne duce într-o galaxie îndepărtată, acolo unde oamenii, în răutatea lor, distrug ceea ce nu înțeleg. Sammy, o corcitură cara/umană, extrem de frumoasă și inteligentă, cu un aspect ce amintește de o felină grațioasă, care împrumută din caracteristicile fizice ale uneia, dar și din cele ale unui extaterestru, ne învață că supraviețuirea o vor căpăta doar cei care știu să se adapteze schmbărilor, cei care lasă trecutul în urmă și îmbrățișează știința și noile descoperiri. Jim Butcher, cunoscut pentru Dosarele Dresden și mai ales pentru personajul său, vrăjitorul Dresden, aduce în atenția cititorilor pe ucenica acestuia, vrăjitoarea Molly, a cărei misiune este de a-l salva pe incubul Thomas din fortăreața svartalfilor, niște creaturi pe cât de mici, pe atât de brutale și periculoase. Aici ne este prezentată o teorie interesantă și destul de simplă în aparență: magia este de fapt trusa de instrumente folosită de către minte pentru a rezolva problemele. Pare atât de ușor, nu? Pe frontul din Rusia, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Raisa și prietena ei, Inna, sunt două remarcabile femei pilot, care trebuie să doboare din zbor bombardierele naziștilor. Raisa este la un pas de a deveni a doua femeie as a aviației de vânătoare din istorie, când un accident are loc și riscă să fie declarată dezertoare, nu eroină (după cum se considera în acea vreme). Care va fi statutul ei, după toate câte este nevoită să treacă?  În ring cu Iisus, de Joe R. Lansdale ni-i aduce în atenție pe doi bătrâni, foști antrenori de wrestling, și pe mailțioasa femeie care i-a învrăjbit încă din tinerețe. Cei doi ar fi putut să fie prieteni, dacă nu ar fi fost prea preocupați să-și împartă pumni și picioare la fiecare cinci ani, pentru a câștiga dreptul de a o avea pe Felină. La modul mai profund, povestirea ne arată ce înseamnă să ne pariem viața pe cartea necâștigătoare și ce consecințe nefaste putem întâmpina dacă lăsăm pe alții să aibă putere asupra noastră. Titlul povestirii este inspirat din porecla unuia dintre bărbați, deși mai nimerit ar fi fost numele femeii.


„E cea mai bună fată rea din câte-au existat vreodată. E un măr roșu și lucios, cu un vierme în mijloc. N-ai cum să scapi de boarfa asa. Te lasă să pleci și tu tot o mai vrei, la fel cum vrei să bei mereu când ești bețiv.”

„Cum ar fi putut să n-o dorească? Era a cui reușea să-l pună la pământ pe celălalt.”

„Niciodată n-a avut vreo putere asupra mea, alta decât aia pe care i-am dat-o eu. Pur și simplu, îi plăcea să aibă putere asupra amândurora, și nimic mai mult.”

„Când ai șanse prea mici, nu-ți mai rămâne decât să joci pe mize mari.”

Femei periculoase este o odă închinată celor mai curajoase, inteligente, sexy, puternice, rele, crazy, sincere, malefice, dure, frumoase și periculoase femei. Iar la întrebarea poate avea o singură femeie toate aceste caracteristici (sau mare parte din ele) răspunsul este da. O femeie poate fi orice vrea ea, dacă asta își propune.

Recomand cartea tuturor cititorilor, indiferent de preferințele lor literare. Pariez pe cât vreți că o să vă placă !


Mii de mulțumiri editurii Nemira pentru acest exemplar. Cartea o găsiți aici

Share this:

CONVERSATION

4 comentarii:

  1. Nu știu de ce, dar eu nu-s fan Martin, dar aceasta sună chiar interesant și cu siguranță o s-o citesc. Mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu sunt fana Martin, dar cartea mi-a placut foarte mult. Oricum, in acest volum, gasesti povestiri scrise de foarte multi autori, nu de Martin :)

      Ștergere
  2. Nu ma atrag cartile acestui scriitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea nu este scrisa de el, ci de mai multi autori (numele lor este trecut pe coperta, sus). Este o carte extrem de complexa, gasesti fantasy, SF, thriller, fictiune istorica. Eu zic sa ii dai o sansa :)

      Ștergere