Recenzie: Străinul de Stephen King

 




„Lumea-i plină de tot felul de unghere și crăpături stranii.”

Stephen King nu are nevoie de prea multe prezentări. Este unul dintre cei mai prolifici autori ai tuturor timpurilor, cu peste 60 de romane publicate. Supranumit și Maestrul genului horror, King reușește să ajungă la inimile miloanelor de cititori din întreaga lume, operele sale adresându-se tuturor celor care apreciază o carte bună, indiferent de genul abordat, căci Regele scrie cu ușurință, talent și ingeniozitate romane horror, thriller, distopice, fantasy.

Stephen King a devenit, într-un timp foarte scurt, autorul meu preferat. Este un scriitor de excepție, un vrăjitor al cuvintelor și un bun cunoscător al psihologiei umane, cărțile sale tratând subiecte din cele mai diverse, două dintre cel mai des întâlnite particularități ale romanelor sale fiind analiza psihologico-socială a personajelor, realizată magistral de Rege în aproape fiecare poveste și influențele supranaturale, cu tentă horror, care constituie deliciul cu care își încântă de fiecare dată fanii.

Străinul este cea de-a șasea carte din portofoliul Regelui pe care am citit-o și care mi-a plăcut la nebunie, oferindu-i nota maximă pe Goodreads. Un ambițios thriller polițist cu influențe supranaturale,  Străinul oferă cititorului o lectură impecabilă, care îl va ține cu sufletul la gură de la primul până la ultimul capitol.

Cartea a fost publicată în anul 2018 și este dovada clară că Regele nu și-a pierdut abilitățile scriitoricești, precum în mod eronat afirmă unii cititori. Cărțile lui sunt adevărate opere de artă, King fiind atât un autor clasic, prin prisma capodoperelor The Shining, The stand, Salem’s lot și Pet Sematary, cât și un scriitor contemporan, fiind prezent tot mai des în clasamentul autorilor care urmează să lanseze noi cărți, anul acesta fiind anunțate deja câteva titluri, pe care aștept cu mare interes să le devorez.

Romanul de față începe în forță și nu menajează nicio clipă cititorul. Încă de la primele pagini ne este adus la cunoștință subiectul central al cărții, și anume crima atroce care înlătură liniștea și monotonia orășelului Flint. În stilul său caracteristic, King șochează din nou prin descrierile ample și detaliate și nu menajează deloc cititorii, care musai nu trebuie să fie slabi de înger, în caz contrar nu ar putea continua lectura după parcurgerea anumitor scene explicite.

 Pe scurt, cadavrul unui băiat de unsprezece ani, sfârtecat și sodomizat, este găsit într-un parc, iar detectivul Ralph Anderson este însărcinat cu găsirea și pedepsirea ucigașului. După investigarea cazului, strângerea probelor și citarea martorilor, toate dovezile duc, fără doar și poate, spre unul dintre cei mai respectabili și iubiți oameni din comunitate, Terry Maitland, un bărbat apreciat și extrem de cunoscut, profesor de engleză și antrenor al echipei de baseball al copiilor, soț iubitor și tată a două fetițe. Oamenii din mica comunitate sunt șocați la aflarea veștii că unul de-al lor a fost capabil de o asemenea atrocitate, iar respectul pe care acesta l-a câștigat de-a lungul anilor se transformă într-o clipită în cea mai pură formă de ură. Singurele persoane care îl cred pe Maitland sunt soția acestuia și avocatul lui, bătrânul și reputatul Howie Gold, cel din urmă apelând și la serviciile detectivului privat Alec Pelley pentru a-l ajuta să descâlcească încurcatele ițe ale cazului.

„Dacă ar fi comis abominabila crimă de care era acuzat, nu ar fi simțit nimic de felul acesta. Dacă ar fi fost într-atât de bolnav și malefic încât să-i facă așa ceva unui copil, nu ar fi simțit decât disperarea pe care o simte un animal viclean, prins în cursă. De unde să știe el ce ar gândi sau ar simți o asemenea bestie? Nu se îndoia nici măcar acum, în miezul acesta sinistru de noapte, în timp ce mintea lui încă se străduia să-și revină după felul în care i se schimbase întreaga viață în doar câteva minute. Însă mai știa și că vor fi urmări, că porcăria asta nu va trece pur și simplu, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”

Aparent, nimic spectaculos nu pare a se infiltra dintre paginile cărții. Însă ceea ce la început pare a fi o crimă abominabilă, înfăptuită de un om care, în nebunia lui, și-a lăsat toate amprentele ADN la locul crimei și s-a lăsat văzut de mai mulți martori, se transformă mai apoi într-un caz complex, dificil, aproape imposibil de rezolvat. Paradoxal, tânărul profesor își poate susține nevinovăția cu ajutorul colegilor săi de catedră, alături de care a participat, chiar în ziua și în intervalul orar în care s-a comis crima, la o lansare de carte, într-un oraș aflat la câteva ore de micuțul Flint City. Ba mai mult, Maitland, împreună cu toți participanții la lansare, apare pe înregistrarea video realizată în cadrul lansării de carte. Așadar, detectivul Anderson, împreună cu echipa sa și ambițiosul procuror Samuels se văd târâți într-un caz ce pare imposibil de rezolvat, prin prisma tuturor probelor incriminatorii, dar și a probelor care arată nevinovăția profesorului. Cu alte cuvinte, absolut toate probele, extrem de grăitoare de altfel, se bat cap în cap. Care dintre acestea cântăresc mai mult? Au fost probele ADN plantate și dacă da, de către cine? Cum este posibil ca un om să se afle în două locuri, în același timp? Aparent, nu este posibil. Însă nu trebuie să uităm că Stephen King este un autor de mare clasă, în ale cărui cărți nimic nu este lăsat la voia întâmplării și absolut orice teorie, oricât de neverosimilă, poate fi explicată.

Pe lângă personajele numite mai sus, joacă roluri importante în rezolvarea încâlcitului caz și Jeannie Anderson, soția detectivului, Yune Sablo, unul dintre oamenii de bază ai lui Anderson, Jack Hoskins, Claude Bolton și Holly Gibney, una dintre surpizele romanului, o femeie extrem de talentată în arta detectivistică, fosta parteneră a lui Bill Hodges, personajul principal din trilogia omonimă scrisă de King. A fost prima mea întânire cu Gibney, iar impresia lăsată de aceasta este una destul de puternică, deoarece femeia nonconformistă, inteligentă și asocială dispune de un talent aparte și este capabilă să vadă și să înțeleagă lucruri ce sunt mai presus de înțelegerea și percepția celor mai mulți dintre noi, care nu pot accepta decât faptele concerte, dovedite științific. Însă nota aceea de supranatural, care are la bază o veche legendă mexicană, constituie cireașa de pe tort.

„Este o persoană excentrică, puțin cam nevrotică și cu tot soiul de idei fixe, care nu se simte deloc bine în prezența altor oameni, însă nu-i scapă absolut nimic. Holly ar fi putut să devină un detectiv al naibii de bun.”

Este deopotrivă greu și ușor să scriu despre o carte ce poartă semnătura lui King. Ușor deoarece este unul dintre autorii pe care îi apreciez cel mai tare în momentul de față. Greu deoarece este imposibil să redau în cuvinte complexitatea poveștilor imaginate de Rege. Nu este suficient să vă spun cât de mult mi-a plăcut (și) această carte. Orice aș scrie, este departe de adevăr. Voi singuri trebuie să vă convingeți de talentul, inteligența și imaginația de care acesta dă doadă. Cărțile lui sunt adevărate lecții de viață. El pornește de la subiecte întâlnite în oricare altă carte și le dezvoltă atât de bine, încât cititorii vor avea impresia că, de fapt, citesc mai multe cărți într-una singură. O poveste într-o poveste într-o altă poveste. Dacă ar fi să-i caracterizez modul de scriere în două cuvinte, aceastea ar fi impresionant și impecabil.




Personajele acestei povești sunt, ca și în alte cărți ale lui, complexe, complete, redate magistral și caracterizate impecabil prin prisma frământărilor lăuntrice și ale gândurilor precedate de acțiunile fiecăruia în parte. Putem distinge și o ușoară tentă psihologică, ce pune sub lupă trăirile, sentimentele și faptele personajelor, acest lucru fiind excelent evidențiat în cazul detectivului Anderson, care, în ciuda faptului că este un om și un detectiv corect și integru, comite greșeli impardonabile, dar pe care și le asumă și dorește să le repare. Am rămas profund impresionată de tenacitatea și hotărârea de care Anderson dă dovadă. În ciuda greșelii colosale pe care o comite la începutul cărții, aceea de a-l incrimina fără drept de apel pe Maitland, lucru care va duce la un dezastru de proporții, detectivul face aproape imposibilul pentru a-și îndrepta greșeala, fiind hotărât să reabiliteze numele profesorului și să facă dreptate copilului ucis.

„Un bărbat stătea pe patul ei și se uita la ea. Era îmbrăcat în jeanși și un tricou verde. Avea niște tatuaje pe degete, care i se urcau pe brațe. Șerpi și o cruce și un pumnal și un craniu. Fața lui nu mai părea făcută din plastilină de un copil neîndemânatic, dar Grace știa cine era bărbatul care fusese la fereastra lui Sarah. Bine măcar că acum nu mai avea paie în loc de ochi. Acum avea ochii tăticului. Grace ar fi recunoscut oriunde ochii aceia. Se întrebă dacă totul se întâmpla aievea, sau dacă nu era decât un vis. Și dacă era vis, era mai frumos decât coșmarurile de până acum.”

Absolut toate personajele cărții ajung angrenate într-un joc periculos pe viață și pe moarte în acest montagne-russe plin de mister, acolo unde întunericul scoate la înaintare toate armele pentru a sta împotriva umanității. Sentimentele nobile precum bunătatea, empatia, dreptatea și încrederea se doresc a fi aspirate undeva cât mai adânc în gaura plină de deznădejde, neputință, suferință și durere.

Lăsând la o parte povestea plină de acțiune, răsturnări de situație și neprevăzut, Străinul este o carte care vorbește despre umanitate și lipsa acesteia, despre deciziile pe care le luăm în viață și trebuie să ni le asumăm până la capăt, despre puterea de a distinge binele de rău și capacitatea de a accepta anumite lucruri care, deși la prima vedere existența lor nu pare a fi posibilă, îți pot da credința peste cap și te aduc în punctul în care te întrebi cât de fină este linia dintre real și imaginar.

„Oamenii sunt incapabili să înțeleagă explicații care depășesc modul în care percep ei realitatea.”

Străinul este o provocatoare lectură a genului mistery-thriller care va ține cititorul în suspans de la început până la final, promițând multe răsturnări de situație, adrenalină la cele mai înalte cote și elemente desprinse din cele mai terifiante povești de groază, spuse în șoaptă noaptea, la un foc de tabără, când doar luna este martora atrocităților și păcatelor celor care își spun ființe umane.

Mulțumesc din suflet librăriei online Libris.ro pentru această călătorie palpitantă. Pe Libris.ro găsiți o multitudine de titluri la cele mai prietenoase prețuri.

Share this:

CONVERSATION

1 comentarii:

  1. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere