Recenzie: “Adevăr sau provocare” de M.J.Arlidge

 






 „Adevăr sau provocare este cel de-al zecelea volum din mult îndrăgita serie thriller Helen Grace, scrisă de autorul și scenaristul M.J.Arlidge, un volum îndelung așteptat, pe care l-am devorat dintr-o suflare.

Maestru al misterului și suspansului, Arlidge știe cum să dozeze ingredientele necesare obținerii unor scenarii complexe, întunecate și alambicate. Deși voluminos, romanul de 500 de pagini se citește pe repede-nainte, fără oprire, și nu lasă loc îndoielii: autorul nu dezamăgește niciodată, eroina căreia i-a dat viață – investigatorul Helen Grace – fiind unul dintre cele mai apreciate personaje din creațiile thriller din ultimii ani.

“În fiecare zi de muncă încerca din greu să fie un lider bun, să fie hotărâtă, să-și inspire oamenii, să fie calmă. Dar în ultima vreme uitase cum, nu mai reușea să folosească așa cum trebuie forța și hotărârea pentru care era cândva bine-cunoscută, iar pe parcurs pierdea încrederea oamenilor. Acum, când miza era cât se poate de mare, arăta neliniștită, disperată și speriată.”

Crime brutale și atacuri ciudate, aparent fără nicio legătură precisă între ele, disturbă orașul Southampton și ridică numeroase semne de întrebare, într-o lume deja haosată de virusul Covid, iar Helen și echipa sa se văd angrenați într-o cursă contra cronometru, în care miza finală este salvarea următoarei presupuse victime. Însă cum poți pretinde că vei reuși să salvezi un om dacă nu ai nici cea mai vagă idee cine este acesta, care sunt circumstanțe care l-au dus în punctul în care a fost ales victimă și mai ales, cine este păpușarul care trage toate sforile din umbră și care-i sunt motivațiile ?

Nelipsita componentă psihologică este construită aproape la perfecție, iar elementul pe care eu îl consider laitmotivul seriei – și anume construirea unui personaj abuzat, nedreptățit, care la rându-i devine abuzator – este folosit cu generozitate în acest volum și scoate în evidență fragilitatea, vulnerabilitatea, dar și dualitatea umană. Căci în noi toți zace un întuneric ce tinde să ne acapareze complet în anumite circumstanțe traumatizante dacă noi îi permitem, dacă nu conștientizăm că aproape în toate cazurile avem de ales, iar acea alegere poate duce la evoluție sau la o dezumanizare treptată, însă completă.

Asasinatele comise cu sânge rece sunt calculate până la ultimul detaliu, făptașii nu își cunosc în mod personal victimele, deși sunt la curent cu stilul de viață pe care îl duc și încurajati să le observe îndeaproape, totul pentru a  comite crimele perfecte, ce par la început furturi, atacuri rasiste sau accidente nefericite. Însă pentru ochiul ager al neînfricatei Helen, piesele de puzzle ce la început par scoase din povești diferite capătă, după îndelungi investigații și eforturi colective, o imagine de ansamblu, completă însă incredibil de șocantă: criminalul operează de la distanță, mânuind cu o înfiorătoare dibăcie destinele mai multor oameni nevinovați, folosindu-se de cele mai intime destăinuiri ale acestora, disecându-le trecutul, perturbându-le prezentul și distrugându-le viitorul, forțându-i să-și inverseze rolurile între ei, aceștia fiind pe rând victime, apoi torționari, apoi din nou victime. Până la deznodământul din urmă. Până la crimă. Până la iertare. Până la moarte.

„Ajunse în stradă și aruncă o privire în jur, dar nu se vedea nimeni prin apropiere. Era singură. Chiar când mașinile de patrulare ieșeau în trombă din parcare, Helen porni, întâi în ritm de jogging, apoi sprintând pe drum. Era concentrată, hotărâtă, împinsă de adrenalină și frică. Cu toată hotărârea, înainta neabătută, cerceta împrejurimile, cu toate simțurile în alertă. N-avea să cedeze, n-avea să fie distrusă de această amenințare, dar pe măsură ce înțelesul ultimatumului lui Blythe se făcea simțit, un lucru devenea dureros de limpede. De-acum înainte, avea să se uite întotdeauna peste umăr.”

Un plan complex, macabru și nebunesc, născut din răzbunare și pus în aplicare fără strop de remușcare. Și încă o dată autorul demonstrează cum oamenii răniți, aflați în incapacitatea de a-și birui întunericul și a îmbrățișa lumina, nasc haos și distrugere.

Arlidge te provoacă să joci „Adevăr sau provocare” și să îți testezi limitele. Să te transpui, timp de câteva capitole, în pielea personajelor, și să iei decizii radicale, ce-ți pot alina conștiința sau te pot perverti fără cale de întoarcere. Să intri în mintea unor oameni încarcerați în propriile lor gânduri distructive și să încerci să rezolvi provocarea finală: îți vei asuma rolul în acest scenariu violent și vei supraviețui sau vei refuza și vei fi următoarea țintă?

Mulțumesc celor de la librăria online Libris.ro pentru oportunitatea de a citi acest roman exploziv. Pe Libris.ro găsiți cărți atât în limba română, cât și în limba engleză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu