Recenzie: Războiul la lumina zilei de Peter V.Brett

 

         



   „Durerea ne dă lecții, așa că o acceptăm de bunăvoie. Plăcerea nu ne învață nimic, de aceea trebuie s-o dobândim.”

            Războiul la lumina zilei este cel de-al treilea volum al seriei epic fantasy Demon, una dintre cele mai bune serii fantasy citite de mine. Universul creat de PeterV. Brett este de o ingeniozitate ieșită din comun și are toate ingredientele necesare pentru a atinge așteptările cititorilor pasionați de fantasy. Pe mine m-a acaparat în totalitate, trăiesc povestea alături de personaje, mă gândesc la ceea ce s-a întâmplat atunci când nu am timp pentru citit, nerăbdătoare să mă reîntorc între paginile cărții și să descopăr ce surprize mi-a mai pregătit autorul.

Dacă primul volum, „Omul pictat”, a fost unul specific începuturilor de serie, în care am fost familiarizați cu personajele și lumea imaginată de autor, iar al doilea volum, „Sulița deșertului” (despre care am scris pe larg aici), ne-a introdus în lumea lui Ahmann Jardir, spre a-i cunoaște detaliat trecutul dureros și brutal, iată că în „Războiul la lumina zilei” pătrundem în viața uneia dintre cele mai puternice și controversate personaje ale seriei, și anume Inevera, soția lui Ahmann. Povestea acestei femei atât de respectate și temute este la fel de tristă și de dureroasă precum a soțului ei, însă toate asperitățile vieții și toate încercările la care aceasta a fost supusă de la o vârstă fragedă au călit-o și au transformat-o în personajul care este în prezent.

„Durerea mea e un vânt puternic. Orice palmier trebuie să se plece în fața vântului, îndreptându-se numai după ce a trecut.”

Deși detestată de alți cititori, Inevera mi-a plăcut încă de la început, datorită aerului ei respectabil, deminității sale fără margini și a inteligenței pe care o arată cu fiecare ocazie. Aceasta dă dovadă de o calmitate și o reziliență ieșite din comun, ca a oricărei dama’ting respectabile, cât și de o eleganță în mișcări, purtare și chiar gândire. Recunoscute pentru nenumăratele sale calități, dama’ting sunt femei sfinte krasiane, ce posedă, în urma nenumăraților ani de instruire, mari puteri de vindecare, ele învățând secretele magiei hora, printre care capacitatea de a prezice viitorul. Dama’ting sunt respectate, inspiră teamă, fac și desfac soarta celorlalți în numele voinței lui Everam (Ziditorul), manipulând și influențând tot ceea ce se întâmplă în plan politic. Inevera este maestrul-păpușar al vieții lui Jardir, aceasta fiind cea care îi influențează gândurile și deciziile încâ de când acesta era doar un copilandru inocent.

Volumul ne relevă cât de complicată a fost tinerețea Inverei din momentul în care a fost luată de lângă familia ei și nevoită să treacă prin ani grei de instruire în sânul femeilor dama’ting, care au tratat-o cu o răutate nedisimulată. Însă, precum o pasăre phoenix care renaște din propria cenușă, toate aceste încercări brutale au avut drept rezultat transformarea Ineverei dintr-o copilă blajină și supusă într-o femeie aprigă, determinată și mândră, capabilă să-și ia revanșa în fața celor care și-au râs de ea, ajungând chiar să se ridice mai sus decât orice dama’ting, devenind conducătoarea lor supremă.

Bineînțeles, volumul trei nu ne prezintă doar povestea remarcabilă a Ineverei, ci ne reîntâlnim și cu celelalte personaje mult-iubite ale seriei, cum ar fi Arlen, numit și Omul pictat, Leesha, Culegătoarea de Ierburi și, mai nou, conducătoarea și apărătoarea Văiugii Izbăvitorului, Rojer, saltimbancul orfan, care dispune de un parcurs extraordinar și al cărui destin i se va intersecta cu două femei krasiane incredibile, Amanvah și Sikvah, care m-au cucerit din primul moment în care au fost introduse în poveste, și nu în ultimul rând, apriga Renna Tanner, cea care își va lega destinul de cel al Omului pictat, cei doi formând un duet redutabil atât în fața demonilor nopții, cât și în fața krasianilor. Alături de personajele sus numite intră în scenă altele noi, care vor contribui la desfășurarea poveștii și vor acapara atenția și inimile cititorilor.

„Trecutul te cheamă când e vremea să plătești ce-i datorezi.”

Finalul este unul surprinzător, plin de tensiune și neprevăzut. După toate intrigile politice de care am avut parte în întregul volum, după multe răsturnări de situație și momente epice, te lasă cu și mai multe întrebări și îți hrănește curiozitatea astfel încât să vrei cu ardoare să pui mâna pe următorul volum. Da, Peter V. Brett chiar știe cum să-și seducă cititorii și să-i țină în suspans !

„ Toate războaiele aduc cu sine vărsare de sânge și pierderi. E prețul unității, și e un preț corect.”

Pentru a treia oară de când am început seria, nu știu când am parcurs cele aproape 800 de pagini, entuziasmată de tot ce a reușit să creeze autorul, inmpresionată de calitatea poveștii livrate, acaparată de lumea imaginată și sedusă de toate aceste personaje magice, ce dispun de o forță impresionantă și de un background psihologic savuros.

Execuția seriei este magistrală, stilul de scriere perfect, acțiunea extrem de alertă, iar lecțiile de viață care răzbat din poveste sunt prețioase. Pot afirma cu certitudine că pentru mine este descoperirea anului în materie de lecturi și sunt tare recunoscătoare pentru această călătorie literară epică. O voi recomanda fără încetare oricărui cititor interesat de fantasy și sunt sigură că poate atinge cele mai înalte așteptări.

Mulțumesc din suflet prietenilor de la Libris.ro pentru exemplarul oferit spre recenzie. Pe Libris.ro găsiți toate titlurile preferate, multe promoții atractive și accesorii bookish pe gustul tuturor.

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu