Recenzie: Catherine, Prințesa de Wales. Viitorul monarhiei britanice de Robert Jobson

 



„În zilele noastre, viața este atât de aglomerată și de plină de factori perturbatori, încât, uneori, lucrurile mărunte, ca de exemplu să privești focul într-o zi ploioasă, oferă multă desfătare.” – Catherine, Prințesa de Wales

Robert Jobson, poreclit și nașul reportajelor regale de către The Wall Street Journal, este corespondent regal și membru acreditat al grupului de jurnaliști din Marea Britanie, având acces la Casa Regală si oportunitatea de a observa îndeaproape conduita familiei regale, în special a tinerei Kate Middleton, devenită între timp prințesă de Wales. Această împrejurare favorabilă a condus la scrierea acestei cărți, prin care autorul dorește să împărtășească publicului de pretutindeni informații sută la sută reale, separând astfel adevărul de supozițiile tabloidelor.

Întotdeauna am fost atrasă de poveștile regale și doresc să cunosc în profunzime tot ce ține de acest subiect. Țin foarte mult la acuratețea informațiilor, pentru că dezinformarea mă întristează și mă enervează în egală măsură, așadar am fost fericită să aflu de apariția acestei cărți și nerăbdătoare să-i descopăr secretele. Admirația mea pentru tânăra Middleton a început acum câțiva ani, pe când nu era atât de cunoscută, însă tabloidele se țineau scai de ea, datorită apropierii de prințul Wiliam. M-a cucerit prin prestanța, verticalitatea și empatia de care dă dovadă, prin inteligență, rafinament și bun gust. Din punctul meu de vedere ea nu este, așa cum spune titlul cărții, (doar) viitorul monarhiei britanice, ci și un model de urmat pentru oricine, fie că acea persoană face sau nu parte dintr-o familie regală, este sau nu este figură publică. În orice caz, cu ea și cu William, moștenitorul tronului, viitorul Marii Britanii sună promițător.

Catherine provine dintr-o familie modestă, însă care pune principiile și valorile mai presus de orice. Kate și frații acesteia au beneficiat de o educație exemplară, părinții lor oferindu-le tot ceea ce este necesar pentru ca un copil să devină un tânăr, iar mai apoi un adult cu mentalitate sănătoasă și caracter frumos. După cum Kate recunoaște, este obligatoriu ca începuturile copiilor să fie caracterizate deopotrivă de joacă, sport, educație și insuflarea unei mentalități sănătoase și pozitive. Iar modele sănătoase tânăra Kate a avut din belșug, atât în familie, cât și mai târziu, în cadrul Facultății de Istoria Artei din Scoția pe care a absolvit-o cu rezultate excelente. Perioada facultății coincide cu momentul în care l-a întâlnit pe prințul moștenitor William, absolvent al aceleiași universități, între ei formându-se încă de atunci, de la începutul anilor 2000, o frumoasă și trainică relație.

De aici parcursul tinerei a luat o turnură incredibilă – cu nenumărate suișuri și coborâșuri, cu momente încununate de realizări și fericire, dar și cu situații provocatoare, uneori chiar destabilizatoare. În primul rând, presa a arătat o lipsă de respect față de intimitatea celor doi, creând o mare presiune asupra tinerei, nefamiliarizată cu atât de multă atenție – atenție ce se transforma uneori într-o adevărată hărțuire. Situația aceasta îngrozitoare asemuită cu o vânătoare de vrăjitoare a fost înăbușită de către William și restul familiei regale, care au mers pe cale legală pentru a-și redobândi intimitatea și liniștea. Frica și traumele prințului moștenitor s-au reactivat când și-a văzut iubita hărțuită în același mod în care mama acestuia, prințesa Diana, a fost tratată, rezultatul fiind binecunoscutul accident tragic în care aceasta și-a pierdut viața.

Din fericire, tânăra a reușit să depășească cu înțelepciune și calm toate momentele-cheie, concentrându-se să își croiască un drum plin de semnificație. Catherine investește foarte mult în acțiuni caritabile pentru copii și tineri ajutându-i pe aceștia să își construiască un viitor decent. Aceasta vorbește ori de câte ori are prilejul despre importanța educației și a sănătății și cum toți oamenii ar trebui să beneficieze de șanse egale în viață. Pasionată și practicantă de sport, Kate inspiră tinerii înspre acest domeniu, implicându-se și aici în proiecte. De asemenea, iubitoare de arte, încurajează creativitatea copiilor de pretutindeni. Curând viitoarea prințesă ajunge să aibă un palmares impresionant în domeniul acțiunilor caritabile, fiind un model și o sursă neobosită de inspirație.

„Trecerea lui Kate Middleton la statutul de ducesă de Cambridge, iar apoi la cel de Alteța Sa Regală Catherine, prințesă de Wales, este cu adevărat remarcabilă după orice standarde.Dacă s-ar fi născut cu 50 de ani mai devreme, o călătorie ca a ei, demnă de un basm, nu ar fi fost posibilă. Nu o fi avut ea un condur de cleștar care să i se potrivească perfect pe piciorul delicat dar, în multe privințe, povestea ei este cea a Cenușăresei zilelor noastre.”

Datorită firii ei plăcute, valorilor pe care le susține, implicării ei în proiecte umanitare și a decenței de care dă dovadă, Catherine ajunge să fie iubită și prețuită atât de familia regală, cât și de publicul internațional, fiind o imagine constantă în tabloide, o imagine care denotă eleganță și stabilitate într-o lume în care celebritățile se remarcă prin scandaluri și decăderi. Cu trecerea anilor, cuplul, care și-a anunțat logodna în 2010, după o perioadă de curtare de mai bine de opt ani, primește tot mai multe responsabilități, cei doi fiind trimiși să reprezinte familia regala britanică în afara granițelor țării, pentru a întări relațiile cu monarhia. Toate aceste călătorii sunt încununate de succes, iar efortuile cuplului sunt remarcate cu ușurință, cei doi fiind carismatici, empatici și foarte pregătiți pentru rolurile lor. Curând, cei doi primesc titulatura de duce și ducesă de Cambridge, iar nunta lor are loc în anul 2011, la Catedrala Westminster.

După opt ani de căsnicie, regina Elisabeta, bunica ducelui William, o numește pe Catherine Doamnă a Marii Cruci a Ordinului Regal Victorian, decizie prin care Regina dorește să-i mulțumească Catherinei pentru loialitatea ei nestrămutată și respectul pe care l-a afișat mereu în fața tuturor, reprezentând cu onoare și succes familia regală. Fericirea cuplului este ccompletată de venirea pe lume a celor trei copilași.




Evenimentele pozitive sunt, din păcate, umbrite de neînțelegerile cu fratele mai mic al ducelui William, Harry. Deși apropiați vreme îndelungată, relația devine tumultoasă din momentul în care iubita și mai târziu soția lui Harry, actrița americană Meghan, își manifestă influența asupra lui Harrry, cei doi ajungând în curând să se situeze la polul opus valorilor impuse de familia regală, dorind să beneficieze doar de privilegii, dar fără răsponsabilități, adoptând viziuni care nu ar fi făcut cinste statutului lor. Ordinea din Casa de Windsor trebuia protejată, iar Regina Elisabeta și fiul acesteia, Charles, decid să protejeze instituția pe care o servesc, în detrimentul relației cu nepotul, respectiv fiul Harry.

De asemenea, prețiozitatea Catherinei poate fi ușor remarcată și datorită relației strânse pe care o are cu socrul ei, Charles, căruia îi este alături la bine și la greu, contribuind la împăcarea lui William cu tatăl său, acesta din urmă având în trecut o relație mai bună cu Henry, mult înainte de episodul Harry-Meghan. Cei doi, Catherine și Charles, construiesc o relație magnifică, bazată pe încredere și respect reciproc, iar iubirea ce și-o port îi ajută în cele mai dificile momente – cum ar fi momentul în care ambii află, în mod tragic în anul 2024, că suferă de boli grave.

„Catherine conduce prin puterea exemplului, adună oamenii în jurul ei și este un ascultător excelent. Se pare că Charles este gata să-i recunoască meritele pentru serviciul ei dedicat, numind-o Doamna Regală a Ordinului Jartierei, vechiul și prestigiosul ordin cavaleresc datând din timpul domniei lui Eduard al III-lea, în secolul al XIV-lea. Făcând acest lucru, Charles nu numai că-i va recunoaște loialitatea și dăruirea față de monarhie, ci și importanța în cadrul familiei regale.”

Acestea sunt poate, cele mai importante etape ale familiei regale britanice, redate cu acuratețe de jurnalistul și autorul acestei biografii remarcabile. Despre multe alte detalii semnificative vă invit să citiți cartea de față, deoarece este o sursă plăcută de informare.

Pentru mine lectura acestei cărți a fost foarte inspirațională. Lăsând la o parte plăcerea  oferită de o asemenea lectură, detaliile aflate nu sunt doar curiozități în genul tabloidelor obișnuite, ci informații interesante despre ce presupune să faci parte din familia regală, cu ce eforturi supraomenești s-a confruntat Catherine și cât de elegant își îndeplinește rolul, fiind doar ea însăși: naturală, inteligentă, empatică, curajoasă și o veșnică luptătoare în slujba binelui.

Personal, pentru mine Prințesa de Wales face parte din categoria oamenilor pe care mi i-am luat drept model și inspirație, întrunind toate caltățile unei persoane destinată a face lucruri seminificative pentru cei din jur și a schimba soarta poporului său în bine.

Mulțumesc din inimă prietenilor de la librăria online Libris.ro, care au făcut posibilă această lectură. Pe Libris.ro găsiți titlurile preferate, accesorii pentru orice iubitor de cărți și oferte tentante.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu