Recenzie: Societatea trandafirului de Marie Lu





„Cândva, când nu voi mai fi decât pulbere și vânt, ce poveste se va spune, oare, despre mine? Poate că A fost odată ca niciodată o fată care avea un tată, un prinț care o iubea nespus și un grup de prieteni uniți în Societatea Pumnalului. Apoi, au trădat-o cu toții, iar ea i-a nimicit până la unul..”

Este puternică și luptă până la ultima răsuflare. Este șireată, atacă atunci când te aștepți mai puțin. Este nemiloasă, căci inima ei a fost frântă, iar acum sufletul ei pierdut cere tribut. Este însetată de sânge, tânjește după putere, singurul lucru care o mai ține în viață, care o motivează. Își dorește să se răzbune, își dorește să guverneze și să dețină puterea supremă. Se hrănește cu teama celor din jurul ei, bea cu nesaț frica acestora, se simte împlinită doar atunci când toți cei care i s-au opus la un moment dat își pleacă capetele în fața ei.

Ea este Adelina Amouteru, personaj principal în seria Tinerele Elite, o entieroină redutabilă cu care nimeni nu vrea să se pună, căci răzbunările ei sunt sângeroase, diabolice.

Este o malfetto, un copil transformat, pervertit, care în urma febrei sângelui a rămas ciuntită fizic și cu abilități ieșite din comun, ciudate, diabolice. Capacitatea ei de a transforma realitatea, de a crea iluzii, devine mult mai puternică decât în primul volum, mult mai mortală, însă toată aceasta putere după care ea râvnește din ce în ce mai mult are și un revers oribil, căci Adelina plătește un preț destul de scump. De fapt, mai multe, dacă stăm bine să ne gândim. Chiar dacă este o țesătoare a iluziilor, putând să le controleze la scară mare, reușind, de exemplu, ca într-o bătălie, să provoace dușmanilor iluzii dureroase, mortale, aceste iluzii nu doar că pot fi controlate de ea, dar ele o și controlează pe tânăra elită, care nu reușește să le facă față cu brio.

Această capacitate dăruită de zei, care este în același timp un atuu și un blestem pentru toți tinerii care au supraviețuit febrei sângelui, este deopotrivă fascinantă, dar și respingătoare. Unii îi susțin pe acești malfettos, însă cei mai mulți se tem de ei sau sunt scârbiți de puterile anormale ale acestora.

Acțiunea cărții se reia din punctul de final al primului volum (recenzia, aici). Trădată de către cei dragi, orfană și dată la o parte din Societatea Pumnalului, Adelina, sprijinită doar de surioara ei mai mică, Violetta, încearcă să supraviețuiască fiecărei zile, fugind cât mai departe de Kenettra, locul în care viața i-a fost schimbată total.

Dispariția persoanei iubite, cel care a salvat-o, i-a oferit un adăpost și a inițiat-o în tainele Societății Pumnalelor, cel care i-a arătat ce presupune a fi o tânără elită, o macină profund pe Adelina, care își recunoaște vina ce-o poartă secundă de secundă. Sângele îi fierbe atunci când își amintește lupta finală, iar sufletul ei cere răzbunare pentru moartea lui Enzo, bărbatul de care se îndrăgostise pentru prima dată. Fugind de mânia foștilor ei tovarăși din Societatea Pumnalului și de Axa Inchiziției, condusă cu mână de fier de malfetto-ul Teren Santoro, amantul și protejatul reginei, Adelina încearcă să-și construiască propria societate, căutând cu disperare tinere elite pe care să le atragă de partea ei și cu care să cucerească tronul Kenettrei și să se răzbune pe Teren și pe Pumnale. Alături de Violetta și de încă două personaje controversate, Adelina își începe cu pași siguri planul ticluit de atâta amar de vreme, având grijă ca în același timp puterile ei să crească, iar răzbunarea să fie cât mai sângeroasă.

„Când l-am întâlnit prima dată, el era faimosul Distrugător, iar eu, doar o malfetto legată fedeleș de un stâlp, cât pe ce să fiu arsă pe rug. Apăruse din fum și foc, un vârtej de robe albastre ca safirul, cu câte un pumnal lung sclipindu-i în fiecare mână înmănușată, cu chipul ascuns de o mască argintie. Acum, arată mai degrabă ca în acea noapte în care ne-am sărutat, la Curtea Fortunata. Vulnerabil. Șuvițe ondulate de păr întunecat, încadrate de raze de lumină. Nu un asasin, ci un tânăr prinț. Un băiat care doarme.”

Marie Lu a afirmat, la finalul acestei cărți, că a reușit să creeze, cu ajutorul Adelinei, un volum întunecat și brutal, cel mai întunecat dintre toate cărțile ei de până acum și trebuie să fiu de accord cu această afirmație. Deși, personal, am alunecat mai greoi în începutul acestui volum, ce mi-a oferit autoarea pe parcurs, dar mai ales în final, a fost memorabil și extrem de dark.



Adelina este o adevărată villain. Nonșalanța cu care își îmbrățișează puterile blestemate, ura orbitoare care o acaparează din ce în ce mai des, răzbunarea care îi pervertește conștiința, toate aceste lucruri întunecate o cuprind în mrejele sale, iar ea se lasă bucuroasă în voia lor.  

Durerea pe care a fost nevoită să o suporte de mică, trecutul trist și întunecat care încă o mai bântuie, lipsa iubirii, toate aceste lucruri și-au pus amprenta asupra ei, transformând-o în persoana fără milă și empatie care este în acest moment. Deși ai vrea să o urăști pentru alegerile pe care le face, pentru durerea pe care o pricinuiște celor din jurul ei, este imposibil să nu simți milă pentru această tânără fată care a ajuns să fie un monstru din cauza a ceea ce a trăit în trecut. Poate singura ei vină este că s-a lăsat mult prea ușor schimbată de toate evenimentele nefericite prin care a trecut. A ales răzbunarea, nimicirea, puterea. A ales să nu mai lupte pentru iubire, prietenie, căci a fost de prea multe ori înșelată, lovită, trădată. A ales să trădeze și să distrugă ea prima, nu să fie ea distrusă.

„Am făcut greșeli. Am avut încredere prea puțin și prea mult, totodată. Dar, pe toți zeii, chiar m-am străduit ! Din răsputeri ! Am dat tot ce aveam.

Am făcut mereu tot ce m-am priceput și totuși, cumva, niciodată nu a fost îndeajuns. Nimănui nu i-a păsat vreodată. Mereu mi-au întors spatele cu toții. De ce n-aș izbuti să fiu și eu așa? De ce  n-aș izbuti să fiu eu cea care lovete prima, care lovește atât de tare și cu atâta furie, încât dușmanii să se sperie și nici nu îndrăznesc să se gândească vreodată să riposteze? Ce e atât de grozav în a fi bun?”

Sunt multe momente în care Adelina pendulează între iertare și răzbunare. Iubire și ură pură. O mică voce dinlăuntrul ei îi spune că această cale pe care a apucat-o nu este calea cea dreaptă, și pentru câteva secunde ai impresia că se va schimba, că va alege să lase deoparte ura și puterea orbitoare. Însă atunci șoapte perfide i se strecoară în minte, iar mica Adelina, cea care era pură și lupta pentru o cauză dreaptă, dispare nimicită de noua Adelina, antieroina care nu mai cunoaște semnificația cuvintelor iubire, iertare.

Pe lângă Adelina, celelalte personaje care întregesc tabloul Tinerelor Elite sunt regina Maeve, misteriosul și seducătorul Raffaele, Lucent, Michael și Emma, regina uzurpatoare Giulietta, sora nemarcată de febră a lui Enzo, Teren Santero, inchizitorul malfetto care vrea să se răzbune pe cei asemnea lui și noii acoliți ai Adelinei, Sergio și fermecătorul Maggiano. Toate aceste personaje îți vor oferi o călătorie palpitantă în care vei învăța o lecție dură despre iubire, iertare, răzbunare, despre greșelile pe care un om le poate face în decursul vieții lui, despre puterea de a deosebi binele de rău, despre înțelepciunea de a recunoaște atunci când trebuie să lăsăm ura deoparte, îmbrățișând iubirea și iertarea, despre puterea nemărginită a ambițiilor și cum acestea ne pot orbi și ne pot întuneca sufletul și judecata.

„Teama poate motiva oamenii, mai mult decât iubirea, ambiția sau bucuria. Teama este mai puternică decât orice pe lume. Mi-am petrecut prea multă vreme tânjind după lucruri – după iubire, după acceptare – de care nu am nevoie cu adevărat. Nu am nevoie decât de supunerea care vine odată cu teama. Nu știu de ce mi-a luat atâta vreme să înțeleg asta.”



Societatea trandafirului este un volum antrenant și plin de răsturnări de situație, în care de multe ori vei fi luat prin surprindere de alegerile personajelor. În acest volum se poartă lupte crâncene, purtate pe mai multe planuri. Este lupta pe care personajele aleg să o poarte între ele, în care vechile prietenii sunt uitate și distruse, este lupta pe care personajele aleg să o poarte cu propriul lor interior, pendulând între cele două personalități ale lor și este lupta în care personajele vor să dobândească totul, puterea și ambițiile alterându-le dreapta judecată și purtându-i pe un drum pavat cu sânge, durere, răzbunare. Un drum care, în cele din urmă, se poate dovedi fatal pentru cei care se lasă acaparați de ură, îmbrăcând mantia răzbunării și a puterilor nimicitoare.

Mulțumesc editurii Corint/ Leda Edge pentru această călătorie amețitor de plăcută. Cartea o puteți achiziționa de pe site-ul lor.

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu