Cele mai bune thrillere citite în 2020

 




Cum sfârșitul de an se apropie cu pași repezi, m-am gândit că ar fi bine să vă prezint câteva articole cu cele mai bune cărți pe care le-am citit pe parcursul lui 2020.

Anul acesta a venit cu o mulțime de surprize neplăcute. A fost un an greu din multe puncte de vedere, cu schimbări nedorite la care s-au adăugat griji, stres și un sentiment puternic de neputință.

Personal, singura constantă din viața mea, anul acesta dar nu numai, a fost lectura. Am spus și o mai repet, cărțile mi-au salvat de infinite ori viața, sufletul și sănătatea mintală.

Acesta este primul articol din cele pe care vreau să le realizez, un fel de retrospectivă literară a anului ce este gata să se încheie.

Mulți dintre voi știți prea bine că ador thrillerele. Fie ele polițite ori psihologice, acestea vor avea mereu un loc special în inima mea.

Fără alte introduceri inutile, găsiți mai jos cele mai bune titluri care aparțin genului thriller și care au ajuns în biblioteca mea acest an. Ordinea prezentării este aleatorie, absolut toate cărțile au primit din partea mea nota maximă pe Goodreads.

1 și 2. Primele două locuri aparțin volumelor patru, respectiv cinci din seria Fabian Risk de Stefan Ahnhem, un autor nordic pe care l-am descoperit în 2019 și pe care am avut onoarea de a-l întâlni cu ocazia vizitei sale în România. Motiv X și X feluri de a muri sunt două volume palpitante, scrise în inconfundabilul stil al autorului, care m-au ținut lipită de paginile cărților și care mi-au oferit câteva ore de lectură plină de neprevăzut, suspans și răsturnări de situație. Recomand seria tuturor iubitorilor de nordic noire și celor care vor o aventură literară de neuitat.

3. Continui topul cu o altă serie de care m-am indrăgostit iremediabil acum câtiva ani, și anume seria Helen Grace apărută la editura Trei. De-a v-ați ascunselea de M.J.Arlidge este cel de-al șaselea roman ce o are în centrul acțiunii pe mai sus numita detectivă, cea care dă și numele seriei. Toate volumele sunt explozive, emoționante și impresionante. Dacă încă nu o cunoașteți pe Helen, vă spun doar atât: este o justițiară și o eroină badass, de care vă veți atașa încă de la primele pagini și alături de care veți râde, plânge și trăi la intensitate maximă. Recenzia cărții De-a v-ați ascunselea o puteți găsi aici, iar pe blog, dacă căutați frumos în categoria recenzii, veți putea citi aproape toate recenziile volumelor traduse și la noi (fără spoilere, evident). Primul volum se numește Ghici cine moare primul.

4. Alb letal de Robert Galbraith (J.K.Rowling) este un alt volum care face parte dintr-o serie de thrillere incredibile, scrise de nimeni alta decât mama celebrului vrăjitor Harry Potter. Și cât de bine se pricepe Rowling să scrie thrillere, oh Doamne ! Alb letal este volumul patru din seria omonimă Cormoran Strike care este, alături de Helen Grace și Fabian Risk,  unul dintre cei mai buni detectivi pe care i-am întâlnit în literatura polițistă. Împreună cu asistenta sa, Robin Elacott, Cormoran Strike, veteran de război ce se confruntă cu diverse traume psihice și fizice, trebuie să soluționeze cazuri spectaculoase și sumbre de răpire, asasinat, sinucidere ș.a.m.d. O serie capitivantă și intrigantă, cu o scriitură impecabilă marca J.K.Rowling. O super-recomand !

5. Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle de Stuart Taurton este un standalone care te ține în priză, te bulversează și te uimește, nelăsând loc plictiselii nici măcare un minut, dar mai presus de acaparanta poveste servită, întrebările pe care autorul te forțează să ți le pui te vor măcina pe tot parcursul lecturii și mult timp după finalizarea ei. Cartea este un page turner înfricoșător de bine scris, un volum care îți va da fiori pe șira spinării și care te va face să te întrebi care este, până la urmă, sensul vieții și dacă justiția divină, raiul și iadul nu sunt doar niște cuvinte alese la întâmplare, ci adevăruri ale unei realități mult prea înfiorătoare. Recenzia completă o puteți găsi aici.



6. Fetele din Idlewild de Simone St. James este un thriller frumos și impresionant în care puteți găsi accente de supranatural, îmbinate cu o ficțiune istorică excelent scrisă. Simone St. James ne redă povestea mai multor fete, alternând capitolele din trecutul îndepărtat (1950 și chiar mai devreme de atât) cu cele din prezent (2014). Este uimitor cum autoarea se joacă cu destinul personajelor, cum face astfel încât evenimentele din trecut să-și găsească răspunsul în prezent, cum la final toate piesele de puzzle lipsă se regăsesc atât de frumos pentru a reîntregi imaginea de ansamblu. Recenzia completă o găsiți aici.

7. Minciuni pe canapea, scrisă de celebrul pshihanalist Irvin D. Yalom este un thriller pshihologic în adevăratul sens al cuvântului, care te face să-ți pui nenumărate întrebări existențiale și care te invită la introspecție. O recomand tuturor celor curioși să afle mai multe despre cum funcționează mintea umană, a celor care apreciază o carte bine scrisă, muncită și documentată. Volumul de față este exemplul cel mai clar al faptului bine știut că și din ficțiuni se pot învăța o multitudine de lucruri folositoare și aplicabile în viața de zi cu zi. Este ca o vizită la psiholog, dar în mod clar mai ieftină și mai frumoasă.

8. Omul de castane de Soren Sveistrup este un alt thriller nordic noire care merită toate laudele. Tare mult mi-aș dori ca titlurile nordice să fie apreciate mai mult, la adevărata lor valoare. Cartea regizorului este un montagne-russe care îți va face inima să bată mai tare pe măsură ce înaintezi cu lectura.

9. Cimitirul animalelor de Stephen King este un thriller cu accente horror care îți va da fiori pe șira spinării ! Nu cred că am citit o altă carte atât de...nebunească. Subiectul este unul sensibil – pierderea celor dragi, camuflat bine-bine sub nenumărate aspecte specifice genului horror.

O poveste sinistră despre pierdere, suferință și moarte. O poveste cu iz psihologic, care invită la introspecție și te face să iți pui nenumarate întrebări despre viață și moarte. Atunci când durerea pierderii este atat de atroce încât iți simți sufletul secătuit, golit precum cochilia uscată în care odinioara a viețuit un melc, mintea ta nu mai poate procesa ceea ce este corect și ceea ce este greșit, nu mai poate face față realității care brusc nu mai are niciun sens și acționează nebunește. Deciziile nu-ți mai aparțin și te simți mânat de o entitate necunoscută, care iți dictează necontenit că singurul mod prin care mai poți supraviețui cu atâta durere în suflet este înfăptuirea unui act nebunesc, irațional, care este total opusul a ceea ce înseamnă viața și legile scrise ori nescrise ale acesteia. Cimitirul animalelor este cel mai concret exemplu în care ni se demonstrează că, în urma morții unei persoane foarte dragi, omul nu va mai fi nicicând ce a fost și că peste anumite pierderi nu va putea trece niciodata, ele aducându-l la stadiul de ființă pustiită, irațională și nefericită.

10. O minciună perfectă de Peter Swanson este un thriller alert, care se citește repede și între ale cărei pagini veți descoperi povești de viață impresionante. Peter Swanson este unul dintre autorii mei preferați în materie de thrillere. De la el am mai citit Cei care merită să moară, un roman, recunosc, mult mai bun decât cel de față, și mi-aș dori ca editura să traducă mai multe cărți semnate Swanson. Personajele cărții sunt perfect de imperfecte, iar între paginile romanului găsim multe referințe psihologice. O recomand celor care vor să parcurgă un thriller light, cu acțiune credibilă și teme sensibile.




11. Rebecca de Daphne Du Maurier nu este doar un thriller psihologic adictiv și alambicat, ci și un clasic extrem de apreciat de către fanii genului. Mă bucur enorm de mult că am avut șansa de a citi acest magnific roman. Cu toate că povestea este una care se desfășoară destul de lent, modul de scriere al autoarei, lirismul cuvintelor și atenția la detalii face din Rebecca  o lectură complexă, frumoasă, șocantă și....umană. Recomand cartea atât iubitorilor de thrillere, cât și a celor care apreciază un clasic bine scris, de neuitat.

12. Pământ american de Jeanine Cummins este o carte apreciată de fanii genului, dar nu numai. Ne este prezentată povestea unei mame care, din momentul în care își pierde familia, face tot posibilul să își țină în viață băiețelul. Este un volum dur și impresionant, despre supraviețuire, luptă, carteluri de droguri, nedreptate, violență, dar și despre iubire, curaj și loialitate.

13. Ultima, dar nu cea din urmă, Vânătoarea de vrăjitoare de Max Seek este unul dintre cele mai bune thrillere citite de mine anul acesta. Un volum scris impecabil, cu acțiune care explodează la fiecare pagină, personaje atractive din punct de vedere social și psihologic și un plot twist de nota zece plus.

Întunecat, atipic și ingenios, primul roman din seria Jessica Niemi - una dintre cele mai interesante investigatoare de la Helen Grace încoace -, promite cititorului o poveste excepțională, care atinge teme precum bolile psihice, abuzul fizic și psihic, integritatea morala, (in)fidelitatea și violența.

Intriga detectivistica se îmbină cu elemente supranaturale și de ocultism, dând naștere unei povești înfiorătoare și întunecate. Numeroase crime brutale sunt înfăptuite în numele așa zisei dreptăți, iar oameni cu moralitate îndoielnică joacă rolul justițiarilor, toate acestea în numele fanatismului, a științelor oculte și a practicilor vrăjitorești.

Jessica este tânăra detectiva pe care tânjeam să o întâlnesc încă de când am descoperit-o pe Helen Grace. Firi diferite, dar totuși asemănătoare, cele două sunt întruchiparea personajului etic, justițiar până în pânzele albe, însă plin de cicatrice, "defect", care luptă împotriva nedreptaților, cât și cu proprii lor demoni. Cu un trecut greu de imaginat, însa nu imposibil, din păcate, și o copilărie și adolescență lipsite de iubire și siguranță, Jessica este o tânără în vârstă de doar treizeci de ani, care a cunoscut îndeaproape multiplele fațete ale semenilor sai. Luata sub aripa protectoare a bărbatului ce mai târziu urma sa-i devină șef, Jessi, cum este alintată de colegii săi, iese în evidență  prin curaj, tenacitate, inteligență și hotărâre. Însă tânăra ascunde mai multe secrete de ochii curioșilor, iar trecutul o ajunge din urma, periclitand atât propria-i viață, cât și pe cea a colegilor săi și chiar a unor străini, niciunul dintre ei neștiind care este limita atinsă de un om fanatic, cu sânge rece și cu grave afecțiuni mintale.

Recomand cartea tuturor pasionaților de thrillere psihologice care îți doresc o lectură pe care mintea lor să nu o poată uita prea curând.

 

În încheiere, sper că v-au plăcut recomandările mele și că v-am trezit interesul pentru aceste titluri. Voi le-ați citit sau doriți să le citiți? Sau îmi recomandați vreun titlu anume?

 

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu